– Jeg er veldig glad for at jeg vant denne saken, som noen få naboer har klaget på. Det har halt ut prosessen i flere år, så det har vært tungt. Men nå skal vi endelig få bygge, og jentene våre på 13, 11 og 3 år skal få egne rom. Også kona mi er utrolig glad, sier Ali Khodabakhsh.

17. juli kom endelig vedtaket fra Fylkesmannen i Finnmark. Fylkesmannen stadfester vedtaket av 23. oktober 2017 gjort av Alta kommune. Vedtaket ga rammetillatelse til bygging av huset som Verte arkitekter har tegnet.

Det betyr at Ali Khodabaksh og kona Nasima Esmatullah får bygge huset som det nå begynner å bli 4-5 år siden han begynte planleggingen av. De tre jentene Mina, Melika og Amita skal få egne rom.

– Hvordan føles det?

– Jeg er utrolig glad for dette. Jeg dro rett til kona mi med brevet, og hun ble også veldig glad. Det som har vært problemet er at huset vi bor i idag, er for lite for oss, forteller trebarnsfaren, som har jobbet hardt i mange år.

Nå driver han firmaet AE Motor & Bilservice som han startet i 2010. I 2016 utvidet han med Rent a Wreck. Businessen går bra, og kona jobber også i samme firma.

– Da jeg kom til Alta for 18 år siden hadde jeg ingenting. Jeg kjøpte et gammelt hus, som skulle være midlertidig, i 2008. Tomta var så stor, han som hadde huset før mente det var plass til et hus til. Jeg dro opp på kommunen, og fikk vite at det var kjempegod plass til å bygge hus der. Da slo jeg til og kjøpte det gamle huset, forteller han.

Den kampen skulle vise seg å bli lang.

Valgte å dra på befaring

Saken som til slutt havnet hos Fylkesmannen var svært komplisert med flere naboklager, og Fylkesmannen så det til slutt som nødvendig å dra på befaring til Alta. Da hadde saken blitt ytterligere forsinket, ettersom Fylkesmannen ikke hadde fått alle papirene fra kommunen, som på sin side mente de hadde sendt dem.

– Han fra Fylkesmannen hadde med kamera og tok en grundig gjennomgang med både meg og de naboene som var misfornøyd, forteller Khodabaksh.

Naboen mente det var et minneområde i nærheten, men det viste seg at dette ikke var på Alis tomt. Han mente også å miste utsikt. Underveis i prosessen har Ali Khodabakhsh senket taket, ordnet parkeringsplasser, fått godkjent innkjøring. Den første tegningen ble laget for 6-7 år siden. Det er mange tegnetimer hos arkitekten og mange henvendelser til kommunen siden.

– Siden det ble klaget på jeg stengte for hele utsikten, tok jeg bort etasjen, men beholdt vinterhagen, sier han.

– Jeg har jo prøvd å tilpasse bygget etter ønskene, og arkitekten har jobbet i flere runder. Det har vært en vanskelig prosess. Jeg kunne ikke kutte mer, for da ville det ikke bli plass nok for min familie, sier han og vil understreke at det slett ikke er alle naboene som har klaget.

En av de nærmeste naboene har tvert imot gitt sin fulle støtte til boligen.

Skjønte prinsippet

Khodabaksh er glad for at Fylkesmannen har skjønt hva som er riktig, nå når alt har tatt så lang tid.

– Han skjønte prinsippet. Huset tar ikke noe særlig utsikt, og tomta er stor nok, sier han, og røper at han allerede har snakket med tømrer.

Ennå venter han på den endelige byggetillatelsen fra kommunen, men det skal gå greit.

– Jeg har vært tålmodig i mange år. Jeg kan leve med seks uker til, sier han.

Det gamle huset vil han etter hvert selge. Det har fått ny skifer på taket mens familien har ventet.