Det er tatt opp 165 flere lærerstudenter ved UiT Norges arktiske universitet i år enn i fjor. Det gjør at universitetet i nord er best i "vektklassen".

Totalt er det ved UiT tatt opp 16,4 flere studenter enn i fjor og 6.871 studenter får nå tilbud om studieplass ved en av de mange populære studieretningene ved UiT.

Ledelsen ved UiT presenterte tallene sammen med kunnskapsminister Iselin Nybø under en pressekonferanse i Oslo i dag og konklusjonen var klar. Søkningen til UiT i år er tidenes største.

Spennende landsdel

– Det er fantastiske for landsdelen og for landet. Av de store universitetene i Norge er det UiT som øker mest. Et godt studietilbud, en spennende landsdel og gode jobbmuligheter gjør at rekordmange ønsker å studere ved UiT. Vi gleder oss til å ta imot de nye studentene, sier prorektor for utdanning, Wenche Jakobsen.

Det er ventelister til studiene i medisin, sykepleier, odontologi, psykologi og rettsvitenskap. Mange må også stå på venteliste for studier i akvamedisin, fiskeri- og havbruksvitenskap, sosialt arbeid, barnevern og økonomistudiene i Tromsø.

Alle får jobb

Rekordmange søkere har fått plass på lærerutdanningene. I år er det 793 som får plass på lærerutdanning, mot 628 i fjor.

– Vi opplevde rekordstort opptak til lærerutdanningene i fjor og en økning på 26 prosent i år er helt fantastisk. Norge og Nord-Norge har et stort behov for flere lærere og vi er svært glade over at nesten 800 får tilbud om å studere ved UiT, sier Wenche Jakobsen.

I ei pressmelding fra Universitetet slås det fast at UiT fortsatt har flest studenter fra Nord-Norge. Andelen søkere fra andre deler av Norge øker og i år er det over 40 prosent av studentene som kommer fra steder sør for Nordland.

Det blir understreket at  UiT opplever en økende interesse til ingeniørutdanningene og da spesielt innen bygg, maskin, automasjon og datateknikk.

– Dette er svært gledelig. Vi har stort behov for ingeniører og de fleste av våre studenter har allerede skaffet seg fast jobb før de er ferdige med studiene, sier Wenche Jakobsen.

– Politikken virker

Kunnskapsminister Iselin Nybø slo fast at rekordmange søker høyere utdanning.

– Kunnskap, utdanning og forskning er helt avgjørende for å takle de utfordringene vi står overfor i et omskiftelig og krevende arbeidsmarked. Andelen kvalifiserte søkere har jevnt og trutt steget de siste fem årene, at vi har flere kvalifiserte søkere fører til at det er sterkere konkurranse om plassene. dette bidrar i sin tur til en styrket kvalitet på utdanningene. Det er verken ønskelig eler realistisk at alle skal komme inn,  men seks av 10 har fått oppfylt sitt førsteønske og det er en stor forbedring i forhold til tidligere, sa kunnskapsministeren under pressekonferansen.

Hun understreket at regjeringens økte satsing på lærerutdanning nå syntes å gi effekt.

– Regjeringens politikk for å gjøre lærerutdanningen mer attraktiv synes å virke. Masterutdanningen for lærer gjør i tillegg at startlønna for de nye lærerne er høyere. Når det gjelder sykepleierutdanningen, så vet vi at vi vil trenge mer helsepersonell de neste tiårene og i fjor så vi en markant økning til sykepleierutdanningen. Vi har opprettte 100 nye plasser i år og disse er fordelt til de universitetene som kan ta opp søkere, sa Nybø.

Kø ved flere retninger

Ved Campus Alta blir det stor aktivitet.

- Det er kø for å komme inn ved økonomi, barnevern og sosialt arbeid i Alta og der er det kø fordi det er høye poengkrav for å komme inn. Ved barnehagelærerutdanninga i Alta er det en økning fra i fjor på hele 58 prosent søkere, samme studium i Tromsø hadde en økning i tallet på søkere på hele 129 prosent. Grunnskolelærerutdanning fra 1. til 7. klasse øker med 21 prosent i Alta , mens grunnskolelærer 5. til 10. klasse har 38 prosents økning, sier seniorrådgiver ved UiT Norges arktiske universitet, Inger Elin Utsi til Altaposten.