Fredag var den spanske cruisebåten MV Zenith til havns ved Hamnbukt rett utenfor Lakselv. I går var cruisebåten med hele 1.323 passasjerer ombord innom  Alta.  Henriette Bismo Eilertsen, direktør i North Adventure, forteller at skipet var en tur innom Svalbard, før det igjen satte kursen mot finnmarkskysten og nordlysbyen.

900 cruiseturister innom katedralen

–Hvordan er det når cruiseturistene  kommer hit, blir de sendt på en bestemt rute eller velger de selv hvor de skal?

– Dagen før de ankommer velger turistene hvilke aktiviteter de har lyst å dra på mens de  er til havns. I går var Nordlyskatedralen spesielt populær, hele 900 turister var innom katedralen på noen få timer, de fleste passasjerene var spanjoler og er svært glad i katedraler. Nordlyskatedralen er blitt et stort trekkplaster i seg selv. Hele 14 busser gikk fra Alta havn og opp mot sentrum og katedralen, mens to busser tok turen mot Alta canyon, der blant annet Pæskatun fikk gjester.

Aha-opplevelse

Fungerende kirkeverge i Alta menighet, Kristin Østby, forteller til Altaposten at det har stor betydning og er veldig stas at turistene tar turen innom katedralen.

– Katedralen har blitt det vi ønsket det skulle bli . Både religiøse og ikke-religiøse mennesker ønsker å komme innom. Noen ønsker å se på kirken, mens andre ønsker en stille stund. En stor andel av turistene er fascinert av arkitekturen, kunsten og utsmykkingen. Mange av turistene får en skikkelig aha-opplevelse. De kommer ofte inn med et nøytralt uttrykk, og går ut med stjerner i blikket.

BADER I SOLA: Nordlyskatedralen er svært populær blant turistene. Nydelig sommervær gjør ikke katedralen mindre populær for de tilreisende. 900 turister var innom kirka i går. Foto: Thomas Fredrik Kristensen

Store ringvirkninger

– Hva har det å si for Alta at det kommer cruisebåter med tusenvis av turister hit?

– Det er ingen selvfølge at cruisebåtene kommer til Alta. Det kreves at alt går uten problemer når de kommer hit. Vi må huske på at Alta ikke er det samme som Nordkapp eller Tromsø. Vi er ikke Nordens Paris eller Europas nordligste punkt. Men vi har veldig mye annet bra å by på, som Nordlyskatedralen, Alta museum, Alta canyon, og Altaelva. Og Ikke minst på vinterstid i form av å se nordlys, hundekjøring, og snøscooterkjøring. Ikke minst har det store positive  ringvirkninger for lokalsamfunnet de timene cruisebåtene er til havns. Ingeniører, transportnæringen, de ulike serverdighetene, service- og  matbransjen og resten av Alta-samfunnet nyter godt av cruisebåtenes ankomst, konstaterer Eilertsen.

INGEN SELVFØLGE: Henriette Bismo Eilertsen forteller at cruisebåtenes ankomst har positive ringvirkninger for Alta. Hun minner på at det er ingen selvføge at båtene tar tuten hit. Foto: ARKIV