Kautokeino kommune ønsker å bygge ut fibernettet i kommunen.

En statlig tilskuddsordning skal bidra til at alle husstander i Norge får såkalt "grunnleggende bredbåndstilbud av god kvalitet". Inneværende år vil Staten bidra med 6,46 millioner kroner til Finnmark for å sikre denne bredbåndstilgjengeligheten.

Den offentlige ordningen er ment som delfinansering av utbygd bredbånd i de områdene hvor kommersielle aktører ikke har funnet det lønnsomt å bygge ut bredbånd uten tilskudd fra det offentlige.

Formannskapet i Kautokeino har laget en prioriteringsliste over de stedene som trenger bredbånd og den lista ser slik ut:

1. Siebe – Áidejávri

2. Guhkesluokta

3. Láhppoluoppal

4. Soahtefielbmá

5. Nedre Mieron

6. Šuošjávri

7. Suolovuopmi

8. Goaskinnjavvi

9. Čuonovuohppi

10. Gárggoluoppal

11. Čuđejohka

Tildelingen fra Staten til å sikre brebånd i distriktene blir gjort etter særskilte bestemmelser. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet forutsetter at tildeling av utbyggingsstøtte ikke er i strid med statsstøttereglementet i EØS-avtalen. Hovedsiktemålet med tildelingen av slike statsstøttemidler er at et så høyt antall husstander som mulig får et tilbud. Høringen som kommunen gjennomfører nå med en frist for å komme med innspill til 30.juli.

Da er det opp til befolkningen selv å komme med innspill og argumentere for hvorfor deres bygd eller samfunn bør plasseres i prioriteringen om de statlige midlene. Hvordan får man flest mulig husstander inn på nettet, hvem gir størst verdiskapning og attraktivitet utad for innbyggere og næringsliv og klarer man å få lokale investorer med i prosjektet.