Altagründerne Alf Solli og Stefhan Holmgren Jonas i SiteSense AS i Kunnskapsparken, har inngått samarbeid med altafirmaet Power Solution Mmo AS. Sammen har de valgt å satse tungt på smarte bygg.

– Smarte bygg, energieffektivisering og optimalisering av inneklima skal være vårt felles område, sier daglig leder Alf Solli.

Solli forklarer at smarte bygg er bygninger som tilpasser seg bruksmønster og omgivelsene for å optimalisere komfort, inneklima og samtidig redusere CO2 avtrykket og ikke minst avverge eller begrense skade ved for eksempel, brannvannlekkasjer, innbrudd og lignende.

SELVSIKKER: Alf Solli, i SiteSense AS, er tydelig fornøyd. Han sier at det stor interesse for sensorteknoligien deres i Alta, og at produktet nærmest selger seg selv. Foto: Trine Vidunsdatter

– Ett eksempel kan være å slippe inn sollys hvis tilgjengelig, framfor å skru på panelovner når temperaturen er for lav, eller tilpasse lys og temperatur på individuelle kontorer basert på brukerens preferanser. Sensorene registrerer både bevegelse, varme og lysinnfall, for å kunne tilpasse seg brukerens ønsker.

Smarte bygg handler om mer enn inneklima

– Mens inneklimabiten og optimalisering av innemiljøet for de som skal bruke bygget er utrolig viktig, så handler det også om å gjøre selve byggene mer energieffektive. Å spare strøm er jo selvsagt et kjempeviktig poeng, men bare det at vi klarer å lage automatiserte løsninger som tidligere var basert på manuelle operasjoner fra driftspersonell, det sparer eierne og driftspersonellet for noe som er minst like dyrt og det er tid, sier, sier Stefhan Holmgren Jonas.

Få kontroll ved hjelp av sensorteknologi

Alf Solli, forteller at SiteSense-systemet er en komplett klar-til-bruk sensorløsning, og ved hjelp av sensorer og SiteSense- appen kan kundene få kontroll på byggene via mobilen.

En SiteSense løsning omfatter moderne IoT sensorteknologi plassert på lokasjoner som monitoreres og kommuniserer med SiteSense cloud der sensordata lagres sikkert og tilgjengeliggjøres. Sanntids sensordata, varslinger, analyse- og dokumentasjonsmuligheter er kjapt og enkelt tilgjengelig i SiteSense dashboard og SiteSense app. I tillegg kan sensordata presenteres i andre systemer ved hjelp av integrasjoner.

Fra Sensorfabrikken til SiteSense

SiteSense AS ble registrert i januar i år, men selskapet har eksistert siden midten av 2016 under navnet «Sensorfabrikken». Organisasjonsformen har endret seg siden da, altapatriotene Alf Solli og Stefhan Holmgren Jonas startet bedriften som et enkelt delt ansvar selskap.

– Det måtte selvfølgelig endres til et mer seriøst AS. Produktet vårt, løsningen og teknologien heter også SiteSense. Så vi endret navnet da vi bestemte oss for at firmanavnet skulle være det samme som produktet, sier teknisk leder Holmgren Jonas.

Solli sier at det har gått veldig fint å starte bedriften i Alta.

– Håpet er jo å ekspandere sørover veldig snart, men vi ser at vi begynner å få et ganske greit fotfeste bare her i Alta. Vi skal ta resten av Finnmark og forflytte oss sørover så snart muligheten byr seg, sier han.

Stor lokal interesse

– Hvordan fungerer Alta som gjødselplass for denne typen arbeidsplasser?

– I og med det at vi driver i et spesielt felt med elektronikkproduksjon som er litt spesielt for en så liten by som Alta, så trodde vi at det skulle bli utfordrende. Men, merkelig nok så har vi fått masse oppdrag lokalt i å produsere skreddersydde elektroniske løsninger, sier Solli.

Det finnes en enkel grunn til at teamet har valgt å etablere selskapet i Alta.

– De fleste av oss er født og oppvokst her, så det trenger ikke å være mer komplisert enn det, ler Alf Solli. Han legger til; vi er jo altapatrioter, så vi vil jo gjerne at byen skal framstå litt sterkere på kartet og prøve å gjøre noe unikt her. Med det tette samarbeidet med Power Solutions, så er vi allerede en bra gjeng til å ta unna de fleste forespørsler. Jeg tror at vi kommer til å utvide ganske snart og sørge for at vi er dobbelt opp på alle kompetanseområder. Det er viktig at man aldri blir personavhengig, fastslår han.

Daglig leder Solli mener samarbeid er tingen:  – Smarte bygg, energieffektivisering og optimalisering av inneklima skal være vårt felles område. Da går vi sammen om alle leveranser og gjør det 100 prosent i lag. Vi har kompetanseområder som utfyller hverandre, Power Solutions kan alt fra å montere en telefonkontakt til å jobbe på Statnett sine kraftstasjoner. Vi i SiteSense sitter og programmerer, og utvikler og designer småelektronikken, altså sensorene som skal monteres ut.

Sparer tid og penger

SPARER PENGER: Med denne trådløse teknologien er investeringskostnadene langt lavere for en eventuell kunde der det tradisjonelt er masse timer med arbeid og signalkabler som må strekkes. sier Stian Flage, faglig ansvarlig i Power Solutions. Foto: Trine Vidunsdatter

– Det som skiller denne teknologien fra den eksisterende,  er investeringskostnadene for en eventuell kunde der tradisjonelt er masse timer med arbeid og signalkabler som må strekkes. Så har de her laget et unikt trådløs alternativ der eksisterende bygg kan slippe unna med en mye lavere innvestering for må få et bygg opp til dagen standard automasjonsmessig. Mens her har de en enkel sensor som gjør mange av de samme operasjonene og så kan de kommunisere trådløst med andre sensorer, sier Stian Flage, faglig ansvarlig i Power Solutions.

Et bredt marked

– Det er smarte bygg som er tingen vår. Om det er til kommuner og fylkeskommuner, eller om det er til privatmarkedet, det er akkurat det samme. Teknologien er likens, så det er det som er vårt satsningsområde, men vi tar også litt spesialiserte, skreddersydde løsninger, sier Solli.

Stefhan Holmgren Jonas skyter inn at alle bygg som ikke er smarte i dag er markedet; – Vi tenker spesielt på kommunene, for de har blant annet klimamål, der det handler om å spare energi og redusere CO2 avtrykket. Og med tanke på dette, så er det å gjøre de gamle skolene og barnehagene som allerede eksisterer i dag smarte et stort steg i riktig retning.

Godt å gi gammelskolen noe tilbake

Alta kommune har nylig blitt kunde hos SiteSense. Mange skoler sliter med dårlig inneluft, og Talvik skole er først ute med å prøve en komplett løsning for måling av inneklima, samt varme- og ventilasjonstyring.

Alf Solli bekrefter at han selv var elev ved Talvik skole mot slutten av 90-tallet:

– Enda i dag hører vi akkurat de samme klagene som før på dårlig innemiljø i mange av klasserommene der, spesielt i den eldste delen av bygget. Så det Alta kommune gjør akkurat nå med å gjøre bygget smart og monterer luft- og inneklimasensorer i alle rom, det er et kjempetiltak.  Det var en ganske spesiell følelse å komme inn der 20 år etterpå, å gi noe tilbake, det føltes rett og slett nostalgisk.

Selvsikre på utfallet

– Hvordan er det å starte opp bedriften i Alta og få oppleve at det blir så stor interesse for produktet deres?

– Akkurat den følelsen har begynt å avta litt, for vi har strengt tatt holdt på en stund, det er bare dette med smarte bygg som er det nye satsningsområdet vårt som vi nå går inn med. Men, joda, det er en kjempegod følelse. Produktet selger seg nærmest selv når kundene ser hvor enkelt og rimelig det er å komme i gang, sier Solli.

Men, magefølelsen har ikke vært like avslappet gjennom hele prosessen.

– Jeg lyver om jeg sier at jeg har hatt like stabil is i magen gjennom hele perioden, det har vært en spennende tid med oppstart og utvikling, og litt usikkerhet om hvilken vei bedriften skulle ta etter hvert. Men, vi har vært selvsikre på at det her kom til å gå bra, og det gjør det nå, avslutter Alf Solli, daglig leder i SiteSense AS.

Talvik skole prøver ut ny teknologi

Alta kommune har nylig blitt kunde av SiteSense. Og ettersom Talvik skole har hatt flere avvik på inneklimaet, får de teste ut sensorteknologien først.

Arne Torbjørn Hågensen, er avdelingsleder for drift og vedlikehold, avdeling bygg i Alta kommune.

– Det er et prøveprosjekt med sensorer som måler både CO2, temperatur, luftfuktighet og lys i klasserommene på Talvik skole. Vi har akkurat kommet i gang så vi har ingen stor erfaring å vise til ennå, sier han.

PRØVEPROSJEKT: Talvik skole har hatt en del avvik på inneklimaet, og på dokumentasjon. Nå tester de ut SiteSense-systemet. Foto: Arkivfoto

Hågensen forklarer at kommunen ønsket å prøve en test på en liten skole, og at det var litt tilfeldig at det ble Talvik skole som prøver SiteSense-systemet.

Prøveprosjektet vil også sørge for at kommunen får dokumentasjon å legge fram overfor tilsynsmyndighetene. De har for eksempel visse krav til CO2 i klasserommene.

– Vi hadde en del avvik der på inneklimaet, og det er også avvik på dokumentasjon. Det er jo ganske strenge krav i dag til dokumentasjon på bygg, opplyser han.

Kan unngå mange bilturer

– De har levert alt ferdig montert, og så kan jeg sitte hjemme på kontoret på pc-en og få oversikt over rommene i bygget.  Da kan jeg se temperaturen og eventuelt  CO2 og slike ting. Jeg kan ikke styre det, men jeg kan observere det og så kan jeg eventuelt gjøre tiltak hvis det er for høy temperatur eller om jeg oppdager andre feil, sier avdelingslederen.

SiteSense hevder at denne løsningen gjør at driftspersonalet slipper å bruke tid på å kjøre ut for å gjøre manuelle avsjekkinger av temperaturer, luftkvalitet, åpne dører og slukke påskrudde lys utenfor ordinær skoletid. Det reduserer kostnader, og gir mer tid til å utføre vedlikehold og andre viktige oppgaver driftsteamet har.

Virker lovende

– Hvilken betydning har det at du kan sitte hjemme å få oversikt over forholdene i bygget?

– Vi klarer selvfølgelig å få driftskostnadene ned, nå er det jo en test og vi ønsker å få flere funksjoner. Blant annet av og på knapp på lys, det jobber de med nå. Det er klart at over tid og om det fungerer slik vi tenker, så klarer vi å få en del innsparing på energiforbruket og interne utgifter på drift av bygget. Men, det er jo også knyttet en del kostnader til det, så vi får se, sier Hågensen.

Han sier videre at; – Vi driver allerede med digitalisering av byggene i dag. Vi har SD- anlegg (sentral driftsovervåkningsanlegg) på mange andre bygg her i Alta der vi også kan gå inn på pc-en og styre varme, ventilasjon og lys, men det er en annen type. På det systemet vi har i Talvik kan vi bare observere, vi kan ikke gå inn å gjøre noen tiltak via pc-skjerm, da må vi eventuelt ut dit å gjøre det hvis vi oppdager ting. Han medgir  han synes teknologien ser lovende ut så langt, men sier at de må teste det ut skikkelig få å kunne vurdere hva kommunen skal gjøre videre.