Arne Torbjørn Hågensen, er avdelingsleder for drift og vedlikehold, avdeling bygg i Alta kommune.

– Det er et prøveprosjekt med sensorer som måler både CO2, temperatur, luftfuktighet og lys i klasserommene på Talvik skole. Vi har akkurat kommet i gang så vi har ingen stor erfaring å vise til ennå, sier han.

Hågensen forklarer at kommunen ønsket å prøve en test på en liten skole, og at det var litt tilfeldig at det ble Talvik skole som prøver SiteSense-systemet.

Prøveprosjektet vil også sørge for at kommunen får dokumentasjon å legge fram overfor tilsynsmyndighetene. De har for eksempel visse krav til CO2 i klasserommene.

– Vi hadde en del avvik der på inneklimaet, og det er også avvik på dokumentasjon. Det er jo ganske strenge krav i dag til dokumentasjon på bygg, opplyser han.

Kan unngå mange bilturer

– De har levert alt ferdig montert, og så kan jeg sitte hjemme på kontoret på pc-en og få oversikt over rommene i bygget.  Da kan jeg se temperaturen og eventuelt CO2 og slike ting. Jeg kan ikke styre det, men jeg kan observere det og så kan jeg eventuelt gjøre tiltak hvis det er for høy temperatur eller om jeg oppdager andre feil, sier avdelingslederen.

SiteSense hevder at denne løsningen gjør at driftspersonalet slipper å bruke tid på å kjøre ut for å gjøre manuelle avsjekkinger av temperaturer, luftkvalitet, åpne dører og slukke påskrudde lys utenfor ordinær skoletid. Det reduserer kostnader, og gir mer tid til å utføre vedlikehold og andre viktige oppgaver driftsteamet har.

Virker lovende

– Hvilken betydning har det at du kan sitte hjemme å få oversikt over forholdene i bygget?

– Vi klarer selvfølgelig å få driftskostnadene ned, nå er det jo en test og vi ønsker å få flere funksjoner. Blant annet av og på knapp på lys, det jobber de med nå. Det er klart at over tid og om det fungerer slik vi tenker, så klarer vi å få en del innsparing på energiforbruket og interne utgifter på drift av bygget. Men, det er jo også knyttet en del kostnader til det, så vi får se, sier Hågensen.

Han sier videre at; – Vi driver allerede med digitalisering av byggene i dag. Vi har SD- anlegg (sentral driftsovervåkningsanlegg) på mange andre bygg her i Alta der vi også kan gå inn på pc-en og styre varme, ventilasjon og lys, men det er en annen type. På det systemet vi har i Talvik kan vi bare observere, vi kan ikke gå inn å gjøre noen tiltak via pc-skjerm, da må vi eventuelt ut dit å gjøre det hvis vi oppdager ting. Han medgir  han synes teknologien ser lovende ut så langt, men sier at de må teste det ut skikkelig få å kunne vurdere hva kommunen skal gjøre videre.