For 21 år siden var Eva Nielsen Altas ordfører. Samtidig overtar datteren og dagens ordfører Monica (23) som daglig leder for Nielsen-kaia. Det var i 1997 og en politisk karriere var ikke påtenkt.

Hadde ambisjoner

Kontrasten fra å være bryggesjauer til toppolitiker og ordfører i løpet av 20 år har vært stor for Monica.

I saken Altaposten laget i 1997, forteller Monica selv at hun følte seg som «lillepia» ettersom hun skulle «sjefe» over langt eldre kolleger, som hadde jobbet mye lengre ved Alta skipsekspedisjon enn henne.

– Jeg hadde jo ambisjoner om å bli leder i det private næringsliv. Derfor gikk jeg også økonomi og administrasjon på høyskolen, forteller hun i dag.

Rakettkarriere

Monica startet ved bedriften i sommerjobb som 14-åring. Allerede da hun ble 21 vikarierte hun som daglig leder.

– Det hjelper selvfølgelig godt på at vi har jobbet i lag i mange år og kjenner hverandre godt. Dessuten har pappa (Finn Nielsen) jobbet her i over 30 år. Er det noe jeg lurer på, er det bare å spørre han, påpekte hun i 1997.

MANGE OPPDRAG: Snorklipping sammen med Erna Solberg er blant de mer staslige oppdragene som ordfører, her fra Alta Vest. Foto: Vidar Kristensen

Hvem skulle trodd ...

Monica synes det er vanskelig å si noe om hvilke forventninger hun kunne hatt til politikken i så ung alder.

– Jeg var jo sånn sett ikke aktiv politiker enda. Jeg var medlem i Arbeiderpartiet, men ble ikke aktiv før noen år senere. Etterhvert som tiden gikk ble politikk mer og mer spennende – og i 2011 ble jeg gruppeleder og satt i formannskapet både perioden før og etter dette, forteller hun.

– Hva hadde du sagt dersom noen i 1997 hadde sagt at du kom til å bli ordfører i Alta en dag?

– He-he, det er umulig å si noe om. Jeg var jo ikke der, for å si det sånn, på den tiden. I tiden som kom fokuserte jeg veldig på å utvikle Alta skipsekspedisjon. Vi solgte mel til hele Alta, sprengstoff og mye annet ved siden av ølsalget som mange husker fra den tiden. Vi ekspanderte også med flere nye biler. Bedriften økte også antall ansatte og lå jevnt på mellom 10 og 15, forteller hun.

  • Monica ga seg som daglig leder for fem år siden. Politikken ble en karriere i seg selv. Monicas søster Marianne tok over og er fortsatt daglig leder i dag.

Altapostens «skattekiste»

Altaposten er igang med spalten «Slik gikk det», der vi tar utgangspunkt i en artikkel fra arkivet og sjekker ut hvordan ståa er i 2018.

Altaposten fyller 50 år neste høst og kunne allerede i 2017 gjøre arkivstoffet fra 1969 til i dag tilgjengelig for abonnentene.