– Nå er det alvor. Dette kan man ikke løse med penger, man må ha fôr. Dette er nødhjelp, sier Vegard Hykkerud.

Situasjonen er kritisk for bøndene på Østlandet. De har den verste sommertørken på 70 år. Bønder som har bygd opp med store besetninger får ikke tak i fôr. I Altadalen gror samtidig timotei og engsvingel som bare det.

– Flere bønder sørpå har bare 30 prosent gress på jordene sine. Det er ikke nok til dyrene i det hele tatt. Det er heller ikke mulig å få tak i gress fra nabolandene, så det er full krise, sier Vegard Hykkerud på Heimdal gård i Øvre Alta.

TRIVES: Kyrne i Alta har det godt der de har tilgang på gress og fôr av høy klasse. Nå deler de godene med tørkerammede dyr i sør. Foto: Kita Eilertsen

På gården har de 750 mål dyrket mark, og har allerede begynt å slå. Noen av jordene slås to ganger i løpet av sommeren. Det blir mange rundballer. Hykkerud sender i første omgang 40 rundballer – så tørre som mulig – med vogntog sørover til denne sauebonden i Lillehammer-området.

For når det heller ikke er mulig å få tak i høy fra nabolandene, hjelper det lite at landbruksministeren har innført nulltoll på import av høy.

– Det er sterkt å høre sindige, voksne bønder som har holdt på med dette hele sitt liv, gråte av fortvilelse fordi de ikke har fôr til dyrene. Mange har allerede begynt å slakte ned. Vi må bare hjelpe, sier Hykkerud.

På Heimdal gård har de rundt 130 dyr som trenger fôr. Men samtidig har de mange mål dyrket mark, og noe er nydyrket.

– Vi har en kjempevekst i år, og har godt med gress her. Se her hvor flott det vokser av timotei og engsvingel. Dette er veldig bra gress, viser han.

FÅR HJELP: Ørjan Haldorsen er dreng på gården og hjelper Vegard Hykkerud med slåtta. Foto: Kita Eilertsen

Vi følger på i åkeren og blir litt imponert. Gress er ikke gress, gress er vakkert, fullt av liv og livsnødvendig for kyrne som ikke kan overleve på bare kraftfôr.

– Innimellom her er det også noe rødkløver som vi sådde i fjor. Ingen trodde den skulle overleve så langt nord, men mellom noen høymugler vokser den godt, sier Hykkerud tilfreds.

Han gleder seg til å vise skeptikerne hvordan rødkløveren brer seg.

Fikk en telefon

– Bonden var helt målløs. Han ble kjempeglad, ja oppriktig glad, forteller Alta-bonden.

Redningsaksjonen begynte med at han fikk en telefon fra en kamerat. Han ble klar over hvor stor krisen i sør faktisk er.

– De får ikke tak i høy der nede. Ikke får de gress nok sjøl, og ikke har de noen steder å kjøpe det fra. Det er ikke noe å hente fra Sverige eller Danmark heller. Det er rett og slett full krise, forteller han.

I Alta begynte man å slå gress allerede i forrige uke og på Heimdal er en tredjedel av slåtta ferdig. Rundballene på Heimdal gård ligger pent utover jorder langt nede i dalen mens de høye fjellene gir perfekt ly og gode groforhold.

– Dette jordet har vi nylig dyrket og slått for første gang. Vi skal også ryddet et jorde til lenger bort. Dette blir førsteklasses gress, så vi er heldige her i Alta, sier Vegard Hykkerud og klapper på en av rundballene.

FØRSTEKLASSES GRESS: Engsvingel og timotei. Gresset gror godt i Altadalen. Det får bønder på østlandet nå nyte godt av. Vegard Hykkerud slår to ganger i sommer på de beste jordene. Foto: Kita Eilertsen

Oppfordrer andre

Det er fortsatt varsel om høye temperaturer og nesten ingen nedbør som rammer norsk landbruk hardt.

– Det jeg sender er bare en liten dråpe i havet. Alle har arbeid opp til halsen, så det må tas tak i fra myndighetene. Kan man høste gress senere for å få mer mengde, slå på ekstra gjødsel for å få en god andreslått, og samtidig få en rasjonell forflytning av rundballer mellom nord og sør, vil det hjelpe mye mer, sier han.

TIMOTEI: Engsvingel og timotei. Innimellom er det rødkløver, som ingen trodde skulle gro så langt nord. Gresset gror godt i Altadalen. Det får bønder på østlandet nå nyte godt av. Vegard Hykkerud slår to ganger i sommer på de beste jordene. Foto: Kita Eilertsen

Inntil det skjer oppfordrer han andre i Alta og Nord-Norge som har mye gress om å bidra: