Greyhounden Ante skal ikke på ferie i sommer, men er du hundeeier og skal på ferie er det en rekke ting som må på plass. Selv om du bare skal være hjemme, eller bare reiser sørover.

– Skal du til utlandet, er det offentlige flere krav. Disse har Mattilsynet har oversikt over på sine sider. Her står det om vaksinering og ikke minst om pass til hunden din. Det er viktig å være klar over at det ikke er bare å ta med seg hunden. Det er ditt ansvar som hundeeier å være orientert om hvilke krav som gjelder dit du reiser, sier veterinær ved Alta Dyreklinikk, Vibeke Elvenes.

Må planlegges

Skal hunden din for eksempel ha rabiesvaksine må du beregne tre uker med karantene før den virker, om det er første gang du tar den.

– Kommer folk i siste liten og er stressa før ferien?

– Det hender, og da må hunden på kennel, passes på av gode venner eller familie.

Insekter og flått

Tar du ferien innenlands er det fortsatt en del man bør huske på, særlig hvis man reiser sørover i landet. Elvenes mener at flåttbehandling er absolutt minimum.

– Vi hører at den flytter seg lengre nordover, men den er ikke etablert hos oss foreløpig. Vi tenker nok ikke på det når man ikke er vant med den. Skal man sørover i landet, også til utlandet, er det viktig å tenke på behandling mot ulike insektsplager – inkludert flått.

Elvenes forteller om et tilfelle de hadde i fjor.

– Vi fikk inn en hund som var så angrepet av knott at den gikk i sjokk og måtte få behandling hos oss. Familien hadde kost seg med grilling, men ikke oppdaget insektene før de satt i bilen og hunden var slapp og blek.

Varme biler

Hund i en overopphetet bil kan føre til store lidelser og i verste fall død. Mange er kanskje ikke klar over det, men det er som regel varmere for hunden enn man tror.

– Lær deg å kjenne hunden din. Puster og peser  den tungt og ellers blir slapp og blek må man ta affære. Det beste er å ikke etterlate hunden i bilen, selv for bare en snartur på butikken, sier Elvenes.

Skulle ulykken være ute, skriver Mattilsynet følgende: