På kort tid har Min Boazu AS etablert seg som en aktør å regne med i slaktebransjen i Finnmark. Selv om selskapet fortsatt er for lillebror å regne målt opp mot Finnmark Rein AS, har daglig leder Lasse Kvernmo store planer for egen bedrift.

To år med planlegging

Nå har selskapet kommet til det steg at de bygger nytt slakteri. Avgjørelsen er tatt, etter lang tids planlegging:

– Vi skal bygge nytt, hypermoderne slakteri – noe ingen andre er i nærheten av – i Karasjok. Nå har vi brukt to år på å planlegge dette, og har involvert maskinleverandører hele verden. Resultatet blir landets mest effektive produksjonsanlegg for kjøtt, sier Kvernmo.

Ifølge han har selskapet sikret seg sterke investorer som har økonomisk ryggrad til å «stå løpet helt ut». Hvem dette er vil han ikke si noe om.

– Jeg kan si at vi har gode samarbeidspartnere. Vi har et utgangspunkt som er veldig bra.

MANFOLD: Pålegg er ett av produktene de har begynt å produsere. Foto: Min Boazu.

Kvernmo ønsker ikke å gå i detaljer rundt hvor mye penger som skal investeres i slakteriet eller hvor langt i prosessen arbeidet er kommet.

– Dette vil ta den tiden det tar. Vi har gjennom etableringsfasen av selskapet brukt mye penger på innovasjon, og lagt grunnlaget for framtiden. Det har vært jobbet med å få et fotfeste i markedet, øke markedsandeler og sikre produksjonen. Nå tar vi et nytt løft ved å etablere slakteriet. Jeg kan si at vi bruker store summer på å få dette realisert. Og jeg mener bestemt at det vi gjør de kommende ti årene vil medføre et kjempeløft for reindriftsnæringa og for den samiske befolkningen.

8. mai i år etablerte han eiendomsselskapet Min Boazu Eiendom AS.

20-30 arbeidsplasser

Når slakteriet er på plass og produksjonen går i gang, spår Kvernmo at han vil ha rundt ti heltidsansatte pluss sesongarbeidere. Målet er å ha en viss grunnproduksjon året rundt, slik at flest mulig av stillingene blir heltidsjobber.

– Til sammen mellom 20 og 30 helårsarbeidsplasser er målet.

– Har dere satt dere noen omsetningsmål?

– Man skal alltid sette seg hårete mål. Jeg tror det er mulig å nå en omsetning på mellom 250 og 300 millioner kroner fra anlegget i Karasjok. Dette vil stå for produksjonen vi trenger. Dette fordrer selvfølgelig at vi også slakter andre dyr, ikke bare rein.

Selskapet har fram til nå måttet leie slaktekapasitet ved Nortura sitt slakteri i Karasjok. En gammel avtale mellom Nortura og Finnmark Rein AS gjorde Min Boazu AS avhengig av å få leie kapasitet fra konkurrenten Finnmark Rein AS. Med eget slakteri kan Kvernmo & co produsere kjøtt på egne premisser.

Mangfold av produkter

Det gjør dem i stand til å utvide både kapasitet og produktportefølje:

– Vi har jobbet med produktutvikling og innovasjon, og leverer allerede flere forskjellige produkter. Her kommer det både flere pålegg og andre nye produkter – produkter som ingen har sett før. Vi har samarbeidet med både japanske og franske industrikokker, her ligger et skikkelig grunnarbeid bak.

Rein-pålegg, pizzatopping av reinkjøtt, kokkjøtt og ulike typer biffer er bare noe av det som vil tilbys fra Min Boazu.

– Vi ønsker at reinkjøttet skal gjøres tilgjengelig for flere kunder gjennom et bredere produktspekter. Dette vil alle nyte godt av, ikke minst også reineierne. For oss er det viktig at reineierne har et alternativ, sier Kvernmo.