Kommunen kan komme til å kutte Furuly sykehjem med 35 sykehjemsplasser.  Det meste av kommunens innsparinger i omsorg og bistand (46 millioner) foreslås gjennom å kutte samarbeidet med Betania-stiftelsen.

– Det kom som en stor overraskelse på oss, medgir daglig leder Heidi Tangstad ved Betania Alta.

Hun sier de er skuffet over å ikke ha blitt tatt med på råd i planleggingsprosessen.

Forslag fra gruppe

Arbeidsgruppene har spilt inn som tiltak, – i tråd med rådene fra Agenda Kaupang – at avtalen med Betania sies opp, og kommunen i stedet skal bygge egne omsorgsboliger på det nye omsorgssenteret i sentrum.

Med 12 millioner spart inn i 2019 og 38 i 2020, er det 50 millioner i innsparing fra Betania. Foruten Furuly sykehjem foreslås også kutt i psykiatri-samarbeid.

– Målet er å samle omsorgsboligene mest mulig under samme tak, og så kutte den tradisjonelle sykehjemsdrifta. Herunder ligger det en slutt på samarbeidet med Betania, uttalte rådmann Bjørn-Atle Hansen tidligere denne uka.

Ikke vært involvert

– Vi har ikke vært involvert i prosessen på et eneste punkt. De har ikke innhentet informasjon fra oss, så vi er selvfølgelig skuffet over forslagene, forteller Tangstad.

– Vi ønsker å være konstruktive i en videre prosess, tilføyer hun.

– Men dere har jo visst om byggingen av omsorgssenteret?

– Ja, det visste vi jo om, også at Furuly ikke var en del av det. Men vi mener bestemt at det vil være behov for Furuly sykehjem også i fremtiden. Vi er såpass små at vi kan omstille oss raskt, og vi har stort fokus på kompetanse og utvikling. Vi har bygd opp gode fagmiljøer over år og er høyst oppdatert. På bygningssiden utvider vi allerede til høsten en av de skjermede avdelingene på Furuly sykehjem for å møte det økende behovet, sier hun.

Ellers skjønner de at rådmannen og arbeidsgruppene gjør en jobb.

– Men vi skulle ønske vi fikk bidra inn i prosessen, fordi vi som samarbeidspartnere kunne ha kommet frem til gode løsninger sammen, sier hun.

Å finne gode løsninger sammen har da også vært det viktigste grunnlaget samarbeidsavtalen bygger på.

– Vi har stor forståelse for at Alta kommune må iverksette tiltak, men mener Betania har gjort seg berettiget til en plass i helheten av omsorgsmiksen i Alta, sier hun.

Kita Eilertsen Foto: GOD TONE: Ansatte og ledelse ved Betania beholder humøret. – Joda, her står det veldig bra til, ler virksomhetsleder Solfrid Lund. Her sammen med Heidi Tangstad.

Positive signaler

Betania hevder de hele tiden har fått positive signaler, både fra politikere og administrasjonen. Fra før er det vedtatt å legge ned Bossekop sykehjem med 15 plasser.

– Tidligere signaler har vist til at vi skulle finne en bruk for Bossekop sykehjem når det legges ned. Vi får positive signaler for resten av virksomheten. Vi får også positive signaler fra politikerne om at de ønsker en lokal ideell aktør i Alta-samfunnet, sier Tangstad.

Møte i august

Ennå har ikke Heidi Tangstad blitt presentert for forslagene formelt, og kan ikke uttale seg om detaljene, men hun har sett dokumentet der det foreslås. Hun setter nå sin lit til at politikerne fortsatt vil beholde stiftelsen som en samarbeidspartner for eldreomsorgen.

Utvikler seg stadig

Imens fortsetter Betania Alta sine langtidsplaner med spennende prosjekter innen psykiatri og utvikling av omsorgsdelen. De har store tomtearealer tilgjengelig i Bossekop-området, og har planer for mye av dette.

– Vi har avsatt store eiendommer for å kunne satse videre på å utvikle tjenester. Vi tar en betydelig egen risiko og fører all overskudd tilbake i drift. Her er det ingen midler som tas ut som overskudd av eiere utenfor regionen eller utenfor landegrensene, sier Tangstad.

Nå håper hun at politikerne står ved sine signaler om at det er viktig med en ideell tilbyder av omsorgstjenester i Alta i fremtiden.

– Vi ønsker å være med i prosessen, og fortsette det gode samarbeidet vi har hatt over flere tiår, sier Heidi Tangstad.

De endelige tiltakene i omstillingsprosjektet «Alta kommune – endret for livskraftig drift i 2018» avgjøres i budsjettforhandlingene og av kommunestyret.

– Burde vært tatt med på råd

Ole Steinar Østlyngen (Ap) synes administrasjonen har gjort en god jobb.

Da tiltakslistene ble presentert fra arbeidsgruppene i bistand og omsorg i juni, studerte også politiker og gruppeleder Ole Steinar Østlyngen (Ap) dem nøye. Det er jo tross alt politikerne som har bestilt omstillingsprosjektet.

– Jeg synes administrasjonen har gjort en veldig bra jobb med å finne frem til de ulike tiltakene, sier Ole Steinar Østlyngen, Alta Arbeiderpartis varaordførerkandidat til valget i 2019.

– Selv om mange vil bevare skoler og sykehjem, så må vi gjøre noe. Vi kan heller ikke si; sånn har vi alltid gjort det, derfor fortsetter vi. Gjør vi ingenting, er det rett inn på Robek-lista i løpet av fem år, sier han.

– Hva som blir endelig, blir ikke bestemt før i budsjettforhandlingene. Nå skal vi først vente til møtet i august og se hva som må gjøres. Vi må prøve å få mest mulig helse for hver krone, sier han.

Ole Steinar Østlyngen. Foto: Jarle Mjøen

Synes godt om Betania

For Østlyngen er det ingen soleklar sak at samarbeidet med Betania må kuttes.

–  Jeg synes veldig godt om Betania, de driver godt og det er flinke folk. Betania er en ideell stiftelse, og ikke et privat foretak som tar utbytte. De har vært så viktige for kommunen så lenge, og burde nok vært tatt med i vurderingen. Samtidig må vi se på hvordan Betania driver, se på kostnadene og hva de har spesialisert seg på. Jeg synes nok det er litt rart at Agenda Kaupang ikke har tatt dem med på råd, slår han fast.

Østlyngen lover at alle pasienter som bor på sykehjem idag skal bli ivaretatt.

– Alt vi gjør, gjør vi for at det skal bli bedre, sier Ole Steinar Østlyngen.

Han har tro på at Agenda Kaupang som har bidratt til omstilling i andre kommuner, også kan klare å finne riktig vei for Alta.