Det var 1. januar i år kommunene tok over ansvaret for å vie par som ønsker å gifte seg borgerlig. Siden den gang har kommunen hatt fire borgerlige vielser. To par tilhørende Alta, et par fra Oslo og et par fra Bergen. Frem mot september er det planlagt fem nye bryllup.

– Det har så gått veldig fint! Vi har hatt tett dialog med de som skal inngå ekteskap på forhånd og er også gitt anledning fra brudeparet og ha egne «bisittere» på de første vielsene. Tilbakemeldinger på hvordan de oppfattet seremonien har også vært god, svarer varaordfører Anita Håkegård pedersen på spørsmål om hvordan det første halve året med borgerlige vielser for kommunen har vært.

Det betyr ikke at de skal å hvile på sine laurbær.

– Vi kan aldri bli gode nok. Vi bestreber hele tiden på å bli bedre, evaluerer alltid oss selv og hverandre, sier hun.

– Det kan være på små detaljer som kan oppleves som veldig viktige for brudepar, forlovere og familie. Så kan det også være ulike ønsker, ingen vigsler er helt like. Det er det som er så fint.

EN STOR DAG: I skrivende stund er det foretatt fire vigsler på rådhuset. To med ordfører og to med varaordfører. Videre utover sommeren og høsten har de frem seremonier hvor både administrasjon, ordfører og varaordfører skal være vigsler. Foto: Bjarne Krogstad / arkiv

At tilbudet også er gratis, om ikke seremonien legges et tidspunkt eller et sted som krever mer tid av den kommunale vigsleren, settes nok også pris på.

– Noen ønsker å bli viet utenfor rådhuset. Da er det ekstra viktig å sørge for at alle formalia vi som vigslere er pålagt å følge blir fulgt. Også det å holde egne følelser i sjakk kan være en utfordring, dette er en rørende og flott begivenhet som også preger oss som vigslere, sier Pedersen og legger til at kommunen er fleksibel når det kommer til når vielsen skal finne sted.

– vi strekker oss i alle retninger og prøver å etterkomme ønsker som brudeparet har. Dette har vi fått veldig positive tilbakemeldinger på.

Prosedyrene har nå satt seg

Som sagt tok kommunen over det som for mange er den mest spesielle dagen i livet. En takknemlig oppgave, sier varaordføreren.

– Etter at den borgerlige vigselsmyndighet ble overført til  kommunen har prosedyrer nå satt seg. Vi hadde forhåndssamtaler med sorenskriver som tidligere foretok borgerlige vielser, har gode forberedelser internt, og evaluerer hver vigsel sammen med administrasjon.

Skulle de som gifter seg ha noen spørsmål, ja da kan kommunen svare på det aller meste.

– Den første henvendelsen fra de som ønsker å gifte seg går jo til administrasjonen som er kjempegode på å gi veiledning, svarer på mange ulike spørsmål frem og tilbake. Blant annet  om tid og sted og avklarer dette med vigsler. Det er også en del spørsmål som må henvises direkte til skatteetaten som har en formelle prosessen for å inngå ekteskap. Vi har også god informasjon på våre hjemmesider som er til god hjelp, avslutter Pedersen med.

Forenklet

Nylig lanserte Skattetaten en ny, digital innloggingstjeneste for prøving av ekteskapsvilkår.

Det betyr at par som ønsker å gifte seg, nå kan logge seg inn via skatteetaten.no, invitere forlover eller vitne til å gjøre det samme, og på kort tid få behandlet sin søknad om ekteskapsprøving digitalt.

– Tidligere har brudepar og vitner måttet fylle ut papirskjema og sende disse per brevpost til skattekontoret for manuell behandling, før prøvingsattest ble sendt tilbake til brudeparet 2-3 uker senere, også det med brevpost. Nå er hele denne prosessen digitalisert. Det gjør det mye enklere å søke om prøving av ekteskapsvilkårene, skriver skatteetaten.