Førstkommende søndag er det gudstjeneste i Máze, men kirkegården er like ustelt.

Mye som må gjøres

For et par uker siden skrev Altaposten om den overgrodde kirkegården i Máze etter at Berit Utsi tipset om hvor lite velstelt det ser ut mellom gravene der. Utsi mente kommunen måtte ta affære og sørge for at en kirketjener får jobben med å stelle kirkegården. Stadig vekk er det like ustelt ved kirka i Máze.

Fungerende rådmann, Sindre Murud, sa sist uke at det ikke er et kommunalt ansvar å ansette kirketjener. Han mente spørsmålet måtte rettes til menighetsrådet. Mangeårig kirketjener Anders A. Gaup sa man ikke kan forvente at folk flest skal ta seg av vedlikeholdet på kirkegården.

– Kirkegården i Máze krever et annet vedlikehold enn den i Kautokeino, for man skal planere ferdigsunkne graver, man må torvlegge disse gravene og så må plenen klippes. Dette er mer arbeid enn hva den enkelte pårørende skal måtte gjøre, sa den pensjonerte kirketjeneren til avisa.

Altaposten er kjent med at Samemisjonen har forsøkt å tromme sammen til en dugnad for å stelle kirkegården, men heller ikke det synes å lykkes.

Máze kirkegård. Foto: Magne Kveseth

Ikke riktig

Tore Turi som er en av de aktive i bygdelaget i Máze bekrefter at dugnad har vært foreslått.

– Det virker litt galt at innbyggerne skal jobbe dugnad på kirkegården når kommunen betaler kirkekontoret for å skjøtte kirkegårdene. Et spørsmål jeg stiller da er hvorfor skal vi jobbe dugnad når menigheten får penger, men ikke gjør jobben sin. Men det er kanskje dette som skjer i hele landet når kommunene skal spare penger. Faktum er at kommunene er ansvarlige for selve gravplassene og kommunen kjøper tjenester av menighetskontoret, så da må kommunen forvente at dette blir ordet, sier Tore Turi i en kommentar.

MÅ GJØRE JOBBEN: Når kommunen betaler for vedlikeholdet av kirkegården må menighetskontoret sørge for at det blir stelt, da kal folk slippe å jobbe dugnad, mener Tore Turi i Máze. Foto: Magne Kveseth

Anders A. Gaup som har stelt kirkegården i Maze både som kirketjener i 20 år og som frivillig, fortalte sist uke at han ikke går på kirkegården lenger, rett og slett fordi han synes det er så ustelt der.

Fellesrådet og kommunen

Vikarpresten i Kautokeino, Rasmus Rustad sier han ikke er kjent med hvordan det ser ut ved kirkegården i Máze, men han skal holde gudstjeneste der kommende søndag.

– Jeg er ellers bare vikar her som studentprest fram til 23. juli og kan egentlig ikke si så mye eller tilføye saken noe annet enn at sogneprest Bjarne Gustad er tilbake etter 23. juli og kanskje han kan si noe mer om hva som kan gjøres med kirkegården i Máze. Ved kirkekontoret er det nå også kun en sommervikar for menighetssekretæren, men det som er en regel for driften av kirkegårdene er at dette er et ansvar for kirkelig fellesråd og kommunen, men hvordan dette er organisert kan jeg ikke svare på, sier Rasmus Rustad, sommervikar for presten i Kautokeino.