Vida Marcelie Nøkland (28) fra Tromsø overlevde alvorlig brystkreft i fjor. Men, hun opplevde å måtte slite med flere og flere senskader etter kreftbehandlingen. En av de var kronisk fatigue, hun hadde ikke noen motivasjon til å stå opp om morgenen lengre siden fatiguen gjorde henne så sliten.

Kreftforeningen beskriver fatigue som en følelse av å være utmattet og unormalt trøtt, og noe mange kreftpasienter opplever i større eller mindre grad. Det er også den seneffekten kreftpasienter rapporterer hyppigst. 10-35 prosent av alle kreftoverlevere har fatigue.

SENSKADE: Etter at Vida Marcelie ble kvitt kreften, er hun nå sengeliggende 80 prosent av tiden på grunn av kronisk utmattelse. Foto: Privat

Så kom hun på ideen å lage en Snapchat-konto kalt «Fatiguesnappen» der hun og andre overlevere som også har hatt kreft snapper om hvordan det er å overleve kreft for så å aldri bli seg selv igjen.

VIL SPRE KUNNSKAP: – Det er ikke alle som forstår at man kan se frisk og fin ut men fortsatt være utrolig syk, sier Vida Marcelle. Foto: Privat

Da fikk hun endelig motivasjon til å stå opp, selv om det bare var for å legge seg på sofaen igjen siden hun er så sterkt rammet. Målet hennes er å vise at man kan bli kreftsyk og få senskader i alle aldre.

– Det er ikke nødvendigvis slik at formen vises på yttersiden til enhver tid, man kan se frisk og fin ut men fortsatt være utrolig syk, sier Vida Marcelie.

Vennene sluttet å komme på besøk

– Jeg har flere senskader etter kreft; jeg måtte operere til hofteprotese for bare noen måneder siden, og neste må tas snart fordi behandlingen gjorde at jeg til slutt ikke kunne gå. Men, fatigue-snappen handler mest om senskaden kronisk fatigue, sier Nøkland.

Hun beskriver tilstanden som tilnermelig det samme som ME.

– Nå tilbringer jeg livet mitt i senga og på sofaen 80 prosent av dagene mine. Det er et trist og ensomt liv, da jeg heller ikke har venner som besøker meg lenger, sier Vida Marcelie.

ALENE: Vida Marcelie har fått kjenne på følelsen av å være alene etter at hun ble syk, derfor ønsker hun å nå andre i samme situasjon. Foto: Privat

Hun og de to faste snapperne Siri og Silje, og flere andre deler sine historier om sin hverdag – mandag til fredag og snappen er tilgjengelig for alle. De ønsker å nå ut til de friske for å få mer forståelse, og til de syke slik at de ikke skal føle seg ensomme.

De ønsker at resten av Norges befolkning skal forstå at for mange overlevere ender ikke sykdomsproblemene med kreften.