Da den topptunge delegasjonen fra Guangdong-regionen i Kina besøkte Kautokeino overnattet de på Thon hotel, der alltid smilende respesjonssjef May Kristin Vars tok i mot gjestene.

Variert gjestebok

– Akkurat i natt er hotellet smekkfullt, egentlig har vi stort sett fullt belegg hver natt hele sommeren – og vi ser at det kommer stadig flere reisende fra Asia. Da er det snakk om både grupper som kommer med buss og indisviduelle reisende som har leiebil, sier resepsjonssjef Vars til Altaposten.

Hotellets direktør, Knut Alseth er opptatt med de kinesiske gjestene, som får vite alt de ønsker å vite om hvordan Thon hotel i Kautokeino drives og hvilke gjester hotellet har gjennom hele sesongen. Litt ekstra info om kommunen fikk de også.

En gjest kommer inn i respesjonen. Han er litt tidlig ute, men Vars sjekker om rommet er klart – og fornøyd kan gjesten sjekke inn i god tid før tida. Hele hotellet syder av liv, det bones gulv og vaskes på rommene, kokkene er på alerten for å gjøre lunsjen til de kinesiske gjestene så innbydende som mulig.

Kortreist bærekraftig

At vidda leverer fikk de kinesiske gjestene et eksempel på mandag, da det ble røye og multekrem til lunsjen, mens det var reinbiff til middag. Tirsdag på vei til Alta og flyet hjemover vanket det tradisjonell bryllupskost hos Cavzo Safari i Maze. Det er lagt stor vekt på kortreist meny, med rød fisk og reinkjøtt som en rød tråd gjennom matseddelen.

– Det synes som om alle har satt pris på den lokale kortreiste maten, sier fungerende ordfører Anders S. Buljo til Altaposten.

Resepsjonssjef May Kristin Vars tar i mot gjestene med et smil, hun forklarer veien til Juhls silver gallery og forteller samtidig om de andre sølvsmiene.

– En annen litt spesiell ting her er kirkegården, sier hun. Den er verdt et besøk. Og det spesielle med den er at det er en naturkirkegård, med mose og tyttebærlyng mellom gravstøttene.