I fremtiden kan alle kommunens omsorgsboliger bli lokalisert til det nye omsorgssenteret. Spredt drift og mange sykehjem er nemlig det som gir dyrere omsorg i Alta enn i de fleste andre kommuner en kan sammenligne seg med. Dermed blir Marienlund lagt på is.

– Planene for Marienlund er ikke skrinlagt, men skal utredes nærmere i forhold til økonomiske konsekvenser. Bygging av Marienlund må gi besparelser i forhold til dagens drift, sier rådmann Bjørn-Atle Hansen.

Det er ennå ikke bestemt hvordan fremtidens omsorg skal gis i Alta. Arbeidsgrupper har i forbindelse med omstillingsprosjektet – etter råd fra Agenda Kaupang – kommet frem til flere tiltak som skal gi millionbesparelser. I forbindelse med dette er de prosjekterte boligene i Marienlund bosenter lagt på is.

– Arbeidsgruppene innen bistand, omsorg og grunnskole/barnehage har levert tiltak som til sammen gir innsparinger på 103 mill. Rådmannen har så langt levert tiltak som overstiger de 80 millioner, forteller Hansen.

SAMLOKALISERIG: Rådmannen bekrefter at ett av tiltakene som foreslås, er at alle sykehjemsplasser og omsorgsboliger i fremtiden skal lokaliseres til det nye omsorgssenteret. Foto: Arkiv

Skulle vært igang

Egentlig skulle de 46 omsorgsboligene i Marienlund vært i full bygging våren 2018, i regi av Alta kommune og Stiftelsen Utleieboliger.

Men med omstillingsprosjektet og arbeidet fra Agenda Kaupang, der man skal spare 80 millioner, har man lagt det på is.

– Dersom vi ikke gjør noe vil driften av Helse og sosial ta alle økonomiske ressurser i fremtiden. Det er rett og slett ikke mulig, sier rådmann Hansen.

Hovedgrepet som foreslås av arbeidsgruppene innen bistand og omsorg, er å vri ressursene fra institusjonsbasert omsorg til hjemmebasert omsorg.

Bygge omsorgsboliger

Byggingen av det nye omsorgssenteret bak Alta helsesenter går imidlertid som planlagt.  Det skal bygges opp 108 sykehjemsplasser, og 54 bemannede omsorgsboliger.

– Slike bemannede omsorgsboliger er noe vi ikke har idag, sier rådmannen.

For byggetrinn to, som ennå ikke er vedtatt, kan man se for seg andre omsorgsboliger, mer tilpasset fremtidens behov.

Flere tiltak

Blant forslagene til tiltak hører at alle sykehjemsplasser og omsorgsboliger i fremtiden skal samlokaliseres til det nye omsorgssenteret. Man foreslår å avslutte avtalen med Betania fra 2021, og videreføre Vertshuset eldresenter med noe bemanning. Samtidig skal dagens korttidsavdeling styrkes og rendyrkes for korte opphold. Det foreslås dessuten å etablere korttidstilbud for demens på Elvebakken

De hjemmebaserte tjenestene skal samtidig styrkes med opptil 25 årsverk, og den institusjonsbaserte omsorgen tas ned. I praksis vil dette si at all sykehjemsdrift legges til det nye omsorgssentret, og dagens sykehjemsdrift avvikles.

Etter ferien settes det sammen arbeidsgrupper innen barnevern, helse og sosial, som vil levere tiltak innen utgangen av november 2018.

Rådmannen vil ta inn forslagene fra arbeidsgruppene i sitt budsjettforslag, som fremmes rundt 1. november.

– Så er det opp til politikerne å fatte de nødvendige vedtakene, slår Bjørn-Atle Hansen fast.