Glemmer barna

I en fersk Facebook-video gir familien en rekke tips til hvordan man kan unngå å ødelegge ferien. Et viktig stikkord er å prate sammen om hva den enkelte forventer – og hva man vil få ut av det som for mange er årets høydepunkt.

– Jeg tror det er lett å glemme å snakke om det. Ikke minst med barna. Det er gjerne slik at vi voksne planlegger og finner ut hvor vi skal dra og hva vi skal gjøre, men på en eller annen merkelig måte glemmer vi å snakke med ungene om det. Man er jo en familie og det er rimelig at alle blir hørt, så langt det lar seg gjøre, sier Charlotte Mannsverk.

I videoen medvirker de to eldste barna, og Lotte på 12 år sier det slik i filmen: «Venninna min fikk hele ferien ødelagt fordi foreldrene kranglet. Løs problemene før dere drar, eller når dere har kommet hjem». Til Altaposten sier Lotte at det er svært viktig for henne at foreldrene er venner når de er på ferie.

– Ja, det er veldig viktig, ellers kan det ødelegge ferien, sier hun.

Ta ferie fra problemene

Mamma Charlotte er overbevist om at alle ønsker en god ferie, men at ferien lett kan bli forstyrret av uløste konflikter.

– Har man noen gnisninger eller uoppgjorte ting, så ta det før dere drar, eller la det ligge de to ukene eller den ene uka dere er på ferie. Det handler om å skape en god opplevelse for barna og vi voksne har et kjempeansvar i så måte. Det er vårt ansvar å få det til, mener hun.

Ektemannen føyer til at ferieturen kan få en sur start på grunn av bagetallmessige ting.

– Det kan være stress, at man er sent ute, at man ikke har spist på lenge og blir hissig. Blir starten på ferien dårlig, er det et dårlig utgangspunkt, mener han og minner om at god planlegging og det å lære av tidligere tabber kan være lurt å ta med seg.

ARTIG Å DELTA: Lotte Mannsverk synes det var kult å være skuespiller i Bufetat sin nye film. Budskapet i filmen er også viktig, mener 12-åringen. Foto: Skermdump

Ferieformen

I filmen påpekes det, at dersom man trenger litt rom for seg selv, er kanskje ikke telttur det lureste.

– Nettopp, dette er så viktig. At man er bevisst på hva det er man trenger og velger den ferieformen som passer best. En annen ting er at i ferien endres rutinene og her kan det også ligge ulike forventninger til hva det innebærer, sier Charlotte, som fastslår at utfordringene i samfunnet ikke er blitt mindre etter at storfamiliene har poppet opp med mine, dine og våre barn.

– Ved å snakke sammen, planlegge godt og lytte til de ulikes ønsker, kan dette også bli kjempebra.

– Vi har kanskje en tendens til å planlegge etter godt vær, men hva hvis sydenferien regner bort?

– Ja, det kan være greit å fortelle barna, at det er ikke sikkert alle dagene blir solfylte og legge en plan for dårligværsdager på forhånd, mener Mannsverk.

Liker normale voksne

Noe som kan ødelegge ferien for barn er alkohol. Mange forbinder alkohol med kos og i ferien skal man gjerne kose seg litt ekstra. I Bufetat-filmen sier 10 år gamle Jonas, det mange barn kanskje tenker innerst inne: «Dere voksne. Må dere drikke så mye i ferien? Vi liker dere best normale».

– I og med at vi medvirker i filmen, har vi snakket om dette med ungene. Vi har spurt dem og ungene våre vil ikke at vi skal drikke for mye. De synes voksne blir rare og det sier de rett ut, sier Charlotte.

– Mange tør kanskje ikke spørre barna, i frykt for svaret?

– Ja, men vi har turt å spørre og vi har fått det vi tror er ærlige svar. Vi mener i alle fall at når man drar på ferie med barn, bør ikke alkohol være i førersetet. Da er det familietid som skal være det viktigste, sier trebarnsmora.

– Vi tror at mange unger ikke tør å ta opp det med alkohol med foreldrene, så det er viktig at vi voksne gjør det og iallefall har et bevisst forhold til det. Særlig hvis man drikker, så man blir påvirket og forandrer personlighet, mener Sven Ørjan.

Vær bevisst

Hill Karin Johansen, familieterapeut ved Bufetats familievernkontor i Alta, mener det er viktig å ha et bevisst forhold til alkohol, uten å verken generalisere eller dramatisere.

– For noen er ikke dette et problem i det hele tatt, men det er samtidig viktig å tenke over nødvendigheten av alkohol i ulike anledninger. Og ikke minst mengdene. Det er også viktig å vite at noen endrer seg etter to pils. En rolig mamma kan plutselig begynne å le høylydt og mye, noe som kan virke skremmende på barna. Så et bevisst og ærlig forhold til dette er viktig, mener Johansen og føyer til:

– Voksne er rollefigurer for barna, og hvis det er slik at man hver lørdag skal drikke alkohol, er dette noe barna tar med seg videre.

Mobilen truer forholdet

Et annet moment, som er vel så viktig å avklare før ferien, er mobilbruken og hvor mye man skal akseptere av skjermbruk. – Dette er blitt et alvorlig problem for mange par. Folk er veldig opptatt av mobilene og sosiale medier, og det er mange som er usikre på hvem partneren snakker med, hvorfor er han eller hun hele tiden på mobilen. Vi forventer kanskje at barna skal redusere skjermbruken, mens vi selv sitter med nesa i mobilen hele tiden, så da nytter det lite å tro at barna vil opptre annerledes, sier terapeuten.

Noenlunde klare avtaler kan være greit før ferien, mener Johansen.

– Bli enige på forhånd om hva man forventer også i forhold til hvor mye tid man skal bruke på mobilen, og skriv det om så ned, sier hun og understreker at det ikke finnes noen fasitsvar.

– Familien må finne den løsningen som passer for dem.

Løft det positive

Alle liv består av vanskelige ting, men i ferien er det lov å ta en timeout fra de problematiske sidene i livet. – Alle familier har ting som er vanskelige på et eller annet vis, men det kan være lurt å bestemme seg for at i ferien lar vi de kronglete tingene ligge. Vi trenger ikke ta opp den hendelsen som skjedde for en måned siden. Løft heller frem det positive, sier Johansen.

Gode tilbakemeldinger

Sven Ørjan og Charlotte har fått utelukkende positive tilbakemeldinger på videoen som ble publisert 22. juni og som så langt har 55.000 visninger og 238 delinger. Sven Ørjan håper at flere par blir bevisste på hvor viktig det er å klargjøre ting før man ligger ved bassengkanten.

–  Ja, jeg håper det. Det skader heller ikke med en ekstra påminnelse. Det er jo minner som skapes og det kan like fort bli dårlige som gode minner, hvis man ikke er bevisst, sier han.

Når Altaposten er hjemme på tunet deres i Tverrelvdalen, er det bare to dager igjen til familien skal på deres livs ferie: Sist fredag startet de på cruise i Middelhavet. 12 år gamle Lotte gledet seg og hadde klare forventninger.

– Vi skal bade, kose oss og være masse med familien. For at vi skal ha det bra må alle trives der vi er – og være enige om hvor vi skal spise og sånt, smiler Lotte.