Flyttekassene står hulter til bulter og støvsugeren bråker på høygir idet paret Heger og Schmitz ønsker oss velkommen inn i deres nye hjem.

– Vi bevarte det aller viktigste, livet, men mistet hjemmet vårt. Hele prosessen har vært en sorgprosess, som nå går mot slutten, sier samboerparet.

Natt til 18. mars 2017 rundt 02:15 sto rekkeboligen Myrveien 15 i full brann. 22 mennesker ble husløse. Ett år og tre måneder senere er det to smilende og positive damer Altaposten møter i 15C. Veggene er nymalte, alt er nytt og fint, det er ingen spor etter den dramatiske natten.

TOTALSKADET: Slik så Myrveien 15 ut etter storbrannens herjinger med rekkeboligien natt til 18. mars i fjor. Foto: Hanne Larsen / arkiv

Et stort sjokk

– Det viktigste er at Sabine og hunden vår kom seg ut i live, forteller Marit, som var i Tyskland på besøk hos sine foreldre, da samboeren fortvilt ringte og fortalte at hjemmet deres på Midtbakken i Alta var i full fyr.

– Hvordan var det å få den beskjeden?

– Det var et stort sjokk. Det var tungt å miste alt, det er tross alt hjemmet vårt. I begynnelsen var det en stor påkjenning. Det har vært mye tårer, fortvilelse og usikkerhet. I tillegg hadde vi personlige eiendeler som bilder og gamle møbler som gikk tapt – og vi aldri får tilbake. Etterhvert ble det masse å gjøre med forsikring og skriving av innboliste.

God hjelp fra venner og naboer

Paret forteller at dagene og tiden etter brannen har vært fylt av masse god hjelp fra venner og naboer.

– Vi er fra Tyskland, og har bodd her i ti år nå. Det er en helt fantastisk følelse å se, at vi som har kommet hit fra et fremmed land, får så mye støtte som vi har fått, når noe sånt skjer.

– Første natta fikk Sabine sove hos en venninne rett rundt hjørnet her, og det var også utrolig mange som kom med klær som varme sokker og selvstrikkede votter. Vi fikk gjennom venner raskt tak i et hus vi kunne bo i de første månedene etter brannen, forteller Marit.

Klarte ikke dra på jobb

– Hvordan har tiden i etterkant vært, var dere i stand til å gå på jobb?

– Nei. Jeg jobber til daglig som lege og prøvde å gå på jobb mandagen etter brannen, men merket etter to pasienter at dette ikke er rettferdig ovenfor arbeidsplassen, pasientene mine og meg selv. Det gikk ikke å jobbe, det var rart å tenke på at du ikke kan dra «ordentlig» hjem etter arbeid,  sier Heger.

Selv om tiden i etterkant av brannen tydelig har vært en tung tid for Heger og Schmitz, ser paret positivt på fremtiden.

– Alt vi har behov for, har vi fortsatt her. Nå kan vi endelig flytte hjem, begynne å leve livet igjen, og sakte, men sikkert glemme det som har skjedd.

Skryt til entreprenøren

Det er tømrer Gøran Romsdal AS som har stått for oppbyggingen av rekkehuset.

– Entreprenøren har virkelig gjort en god jobb. Det er blitt veldig pent, og er gjort et godt stykke arbeid. Bare se på listene her, forteller en fornøyd Heger, før hun slenger seg rundt og viser oss de nylagte listene.

NYTT UTSEENDE: Slik ser Myrveien 15 ut i dag, etter godt utført arbeid fra entreprenørene. Foto: Thomas F. Kristensen

Geir Pedersen i Myrveien 15D, er helt enig med sine naboer.

– Det har vært gjort en kjempejobb av entreprenøren her for å få alt på plass. Jeg har bodd i en koffert helt siden brannen, nå skal det bli utrolig godt å endelig flytte hjem, sier en lettet Pedersen.

Prosjektleder for tømrer Gøran Romsdal AS, Vegard Flesvik, er glad for at beboerne ved Myrveien 15 er fornøyde:

– Vi gjør bestandig vårt beste. Det står høyt for oss og alltid ha kvalitet i det arbeidet vi gjør. Litt av utfordringen her har vært at kundene forventer at resultatet skal bli sånn som det har vært før. Men nye krav har gjort at det ikke er fullt mulig. De nye kravene har ført til mye bedre standard og et mye bedre produkt. Alt er bygd nytt, med samme fasong som før, poengterer prosjektlederen.