Geir Aslaksen ved redningsskøyta RS Vekteren i Alta sier at tallene er gledelige, og har er naturlig forklaring.

– Først og fremst handler dette om befolkningstettheten i landet. Samtidig vil jeg påstå at vi er relativt selvhjuplne her oppe og er mer varsomme når vi ferdes med båt. Det er snakk om veldig lange avstander mellom båtene og dersom noe skulle gå galt, kan det gå lang tid før folk får hjelp. Det er folk klar over og handler deretter.

Sikre båtførere

De gamle er eldst, er det noe som heter. Men det er ungdommen som nå overgår den eldre garde når det kommer til sikkerhet på sjøen.

– Eldre gjør som de alltid har gjort, mens de yngre ser viktigheten av ny teknologi og bedre redningsutstyr. Vårt håp er at alle tar dette med redningsutstyr på alvor. Skulle ulykken først inntreffe, så ja. Da finnes det i alle fall et håp om å finne noe til de pårødende, sier Aslaksen.

Redningsselskapets råd for en trygg båtsommer

1. Kjenn båten din

Gi båten en god overhaling før langturen, og husk å ta med deg reservedeler og 30 prosent mer drivstoff enn det du tror du trenger.

2. Vit hvor du er – og hvor du skal

Lær deg sjøvettreglene, bruk sjøkartet, sett deg inn i ruten du ønsker å seile og hvor lang tid det tar å komme dit. Og husk å sjekke værmeldingen før avreise.

3. Livsviktig utstyr

Det er påbudt å bruke flyteplagg når båten er i fart. Bruk alltid dødmannsknappen, og ta med ekstra tøy i tilfelle uhellet skulle være ute. Husk kommunikasjon. Ha VHF-radio om bord. Husk å putte mobiltelefonen i en vanntett pose, og last ned appen RS SafeTRX (gratis) der du kan be om hjelp ved et tastetrykk.

4. Alkohol

Å være klar i hodet er å være klar for sjøen. Vær edru når du fører båt.

5. Vær oppmerksom – vis hensyn

Forhold deg til gjeldende regler, og avpass farten etter forholdene. Vis hensyn til alle andre som bruker sjøen, spesielt de myke trafikantene. Sikkerhet, miljø og trivsel er et felles ansvar.

6. Bli medlem i Redningsselskapet

Blir du totalmedlem i Redningsselskapet får du blant annet fri assistanse i inntil tre timer og tilgang til Redningsselskapets servicetelefon døgnet rundt . Medlemskapet gjelder også i Sverige, Danmark, Finland og på Åland.

Statistikk for redningsskøytene i mai/juni