Under gravearbeidet i forbindelse med oppføringen av det nye Omsorgssenteret at det ble registrert oljeholdige maser. En miljøgeolog fra Multiconsult ble tilkalt for å samle inn jordprøver.

25. mai utførte miljøgeologen prøvetaking av massene. Samtidig ble det gravd ni prøvegroper for å avgrense forurensingen.

Farlig avfall

De kjemisk analysene viste forurensing tilsvarende tilstandsklasse fem, noe som betyr svært dårlig og er grensen for farlig avfall, står det i rapportern fra Multiconsult som er sendt til Alta kommune. Forurensningen ble observert i masser bestående av sand og grus.

14. juni ble tiltaksplan for graving og håndtering av forurenset grunn godkjent. Planen skal hindre et en eventuell forurensing spres eller at arbeiderne utsettes for mijøgifter.

Ifølge rapporten fra Multiconsult er området der det ble avdeket oljeforurensing like ved veien til anleggsområdet, og det antas at kilden er en dieseltank som står like ved.

Analyseresultatene viser at nærmest dieseltanken og nordvest for tanken var tilstandsklassen satt til fem. Øvrige analyser viser tilstandsklasse to (god) og i leiren under fiberduken ble det ikke påvist hydrokarboner over normalverdi.

Det er Peab Bjørn Bygg som har ansvaret på tomta. De iverksatte tiltak da massene ble funnet. I påvente av prøvetaking og tiltaksplan ble massene kjørt til godkjent deponi hos Vefas. I området der massene ble tatt ut, ble det lagt ut duk og fylt med pukk.

Alt er i orden

Masser som er over tilstandsklasse to skal graves opp og leveres til godkjent deponi. Det foreligger også en plan for videre gravearbeid på eiendommen.

Ifølge fagleder investeringsprosjekter ved kommunale bygg i Alta kommune, Johan Fredrik Nilsen, er alt ordnet opp i og arbeidet i gang som normalt.

– Har dette fått noen betydning for fremgangen til prosjektet?

– Nei, prosjektet er i rute.