Gjennom juni har Utleiesenteret Alta (USA) med Werner Vonheim i spissen hatt en av sine nye lifter gående langs sørsiden av Thon. Alle vinduene langs fasaden har fått en vask ved hjelp av liften.

Har du tuslet forbi mens arbeidet har pågått kan det hende du har lagt merke til lyden – eller rettere sagt; mangelen på lyd. Liften er nemlig batteridreven og tilnærmet hundre prosent lydløs.

– Dette er noe helt annet enn de dieseldrevne maskinene vi vanligvis har med å gjøre. Hør på lyden, det er nesten ingenting!

Stolt kunne Vonheim presentere liften sin for Altaposten for en tid tilbake, da jobben med vindusvaskingen på Thon tok til.

– Denne spesifikke maskinen er nummer tre i Norge. Den bygges som en dieselmaskin, men så har du et selskap i Nederland som bygger om og gjør den batteridrevet, forklarer Vonheim.

Kostbar teknologi

Han legger ikke skjul på at prisen er stiv for å være i front:

– Jeg tipper den ville ligget mellom 800.000 og 900.000 kroner om jeg hadde kjøpt en «vanlig», dieseldrevet sak. Prisen for denne er imidleritd 1,3 millioner kroner, sier han.

– Kostnaden for el-maskiner er fortsatt betydelig høyere enn for gammel teknologi. Men dette kommer veldig fort. Og jeg ser for meg at liften har flere bruksområder enn de dieseldrevne. Dette er framtiden, støysvake maskiner som ikke har utslipp i form av eksos. Dette er et stort konkurransefortrinn, mener han bestemt.

– Samtidig er det ikke alle jobber den egner seg for. Som da vi leide ut utstyr til å renske fjell i Lerresfjord. Skal du få strøm her må du opp med aggregat, og da går vinninga opp i spinninga.

(Saken fortsetter under bildet)

STILLEGÅENDE SAK: El-liften lager nesten ikke lyd der den sklir bortover asfalten. Foto: Tom Skoglund

Batteripakker og solceller

I tillegg til den rent el-drevne liften har Utleiesenteret Alta også investert i to hybrider:

– El-maskinen klarer to dager med tung drift, hybridene har noe lavere kapasitet på batteriene men holder likevel en dag med normal drift, sier han.

– Hvilke andre maskiner eller utstyr ser du for deg å investere i framover?

– For tiden finnes det få maskiner på markedet som er rene el-kjøretøy. Men det kommer. Caterpillar og Hitatchi har begge satset grønt, blant annet har Cat en gravemaskin du ikke hører en lyd fra. Det skjer masse nå, og jeg liker godt å være så langt framme på dette feltet, sier Vonheim en smule stolt.

– Og jeg har et stort ønske om å på sikt bli enda «grønnere». Jegh åper å bli selvforsynt med energi på byggene jeg har på Kronstad, i en så stor grad at jeg kan lade opp maskinene på «kortreist strøm» fra taket. Dette tenker jeg å få til ved hjelp av solceller og store batteripakker. Jeg reiser trolig for å besøke Tesla til jul, for å sondere terrenget i forhold til batteripakker, om vi får det til gjenstår å se – men jeg synes uansett dette er veldig spennende, sier Vonheim til slutt.