– Vi har ikke sett en eneste fisk, sier Hallgeir Strifeldt, i skrivende stund bak fluestanga i Altaelva.

– Så det er lite å skrive hjem om, sier Strifeldt, som denne uken fisket Haraldholmen fra tirsdag klokken 18 til onsdag klokken 12. Det hjalp lite på en allerede begredelig situasjon at værgudene gikk av skaftet tirsdag kveld.

– Vi fikk mye lyn og torden rundt oss her i timevis. Da er det ikke helt trygt å fiske med fluestang, sier laksefiskeren, som altså rigget ned lynavlederne og gikk glipp av mye verdifull fisketid.

Sen oppgang?

Leif Suhr er også laksefisker, og satser på at det ordner seg.

– Vi håper og tror det bare er sen oppgang i år, sier Suhr, som for tredje gang på 30 år gikk fri før Sankthans. Sønnen fikk 2 lakser, men selv om nittenåringen gruset far sin, sier Leif at det var lite fisk.

– Det ble tatt svært få fisk før Sankthans i år, og det var lite fisk å se. Til og med plasser som Åkergjerdet leverte svakt, sier han, en trend som sto seg til nå i det siste.

Uvanlig smekker

– Først de siste dagene har det begynt å gå en del fisk, men den er veldig dårlig å ta i, sier Leif, som har vært på 4 døgn så langt, og sett 5 laks sprelle på land.

– Fiskene som er tatt er heller ikke feite, sier han.

– De er slanke?

– Nei, ikke direkte. De virker bare ikke å være helt sånn som normal altalaks skal være. De ser mer ut som laksen de har i andre elver.

Apropos andre elver; Leif sier det nylig og plutselig ankom store mengder laks i blant annet Målselva og Vestre Jakobselv, og ser ingen grunn til at Altaelva skal skille seg negativt ut. Laksen er bare sent hjem i år, tror han.

For tidlig å svartmale

Også Tor Erland Nilsen lever i håpet. Han er daglig leder for Alta laksefiskeri interessentskap, og bekrefter det trege fisket. Utlendingene, midt i sin andre av tre uker, strever med å få sorten på kroken.

– Det har begynt veldig dårlig, og selv om det er alt for tidlig for å svartmale, så kan ikke 2018 bli noe toppår, det er sikkert. Men vi lever i håpet om sen oppgang, sier Nilsen, som på kryss av hva Leif Suhr har sett, får tilbakemeldinger på at de få som landes, er i finfin altakubbe-kondisjon. Bra for elvas rykte, sier han, at det også tas noen skikkelig digre.

Drøyer livet i sjøen

– Vi overvåker situasjonen, og vil trolig gjøre en vurdering i neste uke om det eventuelt må treffes tiltak, sier Nilsen, uten å gå i mer detalj.

Skulle du i sommer få en 8-12 kilos altalaks på kroken, så gikk den fisken ut som smolt i 2015. Det var midt i perioden 2013-2016, med fangster langt under normalen for vår elv. Teorier går også på at det i år er mye mat ute i fjorden og at laksen beiter til det siste, andre tror lav vannstand gir svakt «ferskvannsspor» å følge inn fra havet.

Sånn er naturen

Også sjølaksefiskerne har lite i nota så langt i årets sesong.

– Nei, det har ikke vært noe særlig å skryte av i sjøen heller. Men lite laks er ikke noe nytt, sier Knut Arild, pensjonert sjølaksefisker fra Årøya.

– Den kan godt hende laksen er sen i år. Det kan også være en årgang som er dårlig, det hender seg det også. Sånn er det i naturen, sier Knut. Før i tiden da sjølaksefiskere hadde lov å drive på ut august, fikk de mye laks sent, minnes han.

– Denne uka har det faktisk vært bedre, og jeg hører flere andre rundt omkring som også får mer. Så han er vel på tur i år også, laksen. Vi må være optimister. Det blir vel litt i år også, sier den erfarne fiskeren.

LEVER I HÅPET: Også våre sjølaksefiskere strever. Teoriene om hvorfor laksen er sen i år, er flere; noen tror god mattilgang holder den i sjøen, andre heller til at lav elvevannstand gir for svakt ferskvanns-luktspor å følge. (Illustrasjonsfoto) Foto: Rune Østlyngen