2. juni klokka 12 gikk anbudsfristen ut på forprosjekt for Nye Hammerfest sykehus. Anbudet inneholder en opsjon knyttet til gjennomføringsfasen til prosjektet, entreprenøren eller entreprenørgruppa som tildeles kontrakten for forprosjektet kan dermed ruste seg for en svær jobb noen år fram i tid.

To leverte

Det er Sykehusbygg HF som på oppdrag fra Finnmarkssykehuset HF, UiT Norges arktiske universitet og Hammerfest kommune har prosjektledelsen på forprosjektet og gjennomføringen av Nye Hammerfest sykehus med integrerte helsefunksjoner og utdanning på Rossmolla. Ferdigstillelse ventes å finne sted i tiden fram mot 2023.

Da anbudsfristen gikk ut mandag, var det to som hadde levert tilbud:

– Det er to gode tilbydere, som oppfyller kriteriene vi etterspurte. Vi har startet jobben med å evaluere de to nå, og skal ha en innstilling klar til Finnmarkssykehuset i løpet av uke 32 eller 33, litt avhengig av når vi får gjennomført møte med den ene av tilbyderne, sier prosjektleder Christian Brødreskift i Sykehusbygg HF til Altaposten.

Bjørn Bygg og Harald Nilsen mot Consto

Brødreskift vil ikke bekrefte hvem de to aktørene er før tidligst i uke 32, da han er opptatt av at alt skal gjøres på en ryddig og god måte i henhold til lov om offentlige anskaffelser. Men Altaposten har fått bekreftet at det er snakk om Peab Bjørn Bygg AS og Consto AS.

Viseadministrerende direktør Per Ivar Rasmussen sier til Altaposten at deres tilbud ble levert i samarbeid med Harald Nilsen AS:

– Tilbudet er levert i navnet til Peab Bjørn Bygg AS, og det er vi som er den rettslige kontraktsparten. Jeg kan og bekrefte at vi har et samarbeid med Harald Nilsen AS på dette tilbudet, sier Rasmussen.

Han holder kortene tett til brystet hva angår detaljer rundt samarbeidet, herunder arbeidsfordelingen.

– Vi ønsker ikke å si noe ytterligere om detaljene i vårt tilbud før prosessen med byggherre er kommet lengre. Dette er så ferskt at vi ikke vet hvordan evalueringen av tilbudene eller videre forhandling blir, og vi har også andre hensyn å ta som gjør at vi ikke vil si mer på nåværende tidspunkt, sier Rasmussen.

Grep muligheten

– Hvordan kom dette samarbeidet til?

– Vi og Harald Nilsen AS har god dialog ellers, og så en mulighet til å kunne samarbeide på prosjektet. Målet var å få et best mulig tilbud, der vi spiller på hverandres styrke, sier Rasmussen.

Han understreker at Peab Bjørn Bygg kunne levert et tilbud på egenhånd.

– Men det ville blitt et tungt løft. Vi mener det er positivt å kunne kombinere hverandres ressurser og levere et best mulig tilbud, sier han.

Største oppdrag

Skulle de få oppdraget vil dette være det største prosjektet Peab Bjørn Bygg og Harald Nilsen har hatt.

De foreløpige rammer for det nye sykehusbygget er på 1,95 milliarder.

– Hvordan tror du det blir vurdert at dere og Harald Nilsen AS går sammen om et slikt prosjekt?

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være negativt, sier Rasmussen.

Sulten på sykehus

Ved Harald Nilsen AS Entreprenørforretning er direktør Halvdan Heggheim klar på at det ikke hadde vært mulig for dem alene å ta løs på en så stor oppgave som det et nytt Hammerfest sykehus vil utgjøre.

– Dette er en erkjennelse av at vi ikke klarer å gjøre dette alene, det er også derfor vi har søkt mot samarbeidspartnere. Vi har fått erfaringer via gjennomføringen av Alta nærsykehus som har gjort oss sulten på å bygge mer sykehus. Og når det kommer et så stort prosjekt som dette, da er det dumt å la det glippe, i alle fall når man har muligheten til å få på plass et nordnorsk alternativ, sier Heggheim.

Gulrot til vinneren

Christian Brødreskift i Sykehusbygg HF sier at opsjonen som ligger inne i anbudet skal fungere som en gulrot til den entreprenøren eller entreprenørgruppa som får anbudet.

– Dere har lagt inn mulighet for en opsjon, der entreprenøren som antas til forprosjektet også kan få jobben med å bygge, hvordan er denne opsjonen organisert?

– Dette er en ensidig forpliktelse der konstellasjonen som får jobben med å gjennomføre forprosjektet også gis mulighet til å bygge sykehuset. Dette om de ligger innenfor budsjett, ivaretar funksjonskravet og netto romprogram på en ordentlig måte. Er brukere og de respektive styrene i Finnmarkssykehuset HF og Helse Nord RHF fornøyde, så ligger det en gulrot der, sier Brødreskift, før han skynder seg å legge til:

– Det er ikke noen automatikk i dette, annet enn at det ligger en ensidig forpliktelse der. Ønsket vårt er å få et best mulig beslutningsgrunnlag i forprosjektet.

  • Altaposten har vært i kontakt med Consto AS for en kommentar, men grunnet møte- og reisevirksomhet var det ikke mulig å få svar herfra før fredag.