29 nasjoner deltar i turneringen som arrangeres for 29. gang. Hele 38.000 besøkende huser turneringen under denne helgen, og PSG regnes som den 5. største i verden. Kautokeinos G15 fikk bryne seg mot 39 andre guttelag. Og laget gjorde en flott prestasjon ved å nå helt til 8-delsfinalen

Laget åpnet med å vinne 4-1 mot Sandviks IK fra Sverige. Deretter lugget det skikkelig mot Hamna IL, som er et forholdsvis nystartet lag som satser stenhard på turneringsspill, og det ble hele åtte baklengsmål.

Deretter satte de små grønne menn hjemmelaget Piteå på plass med 1-0-seier i en jevn og hard kamp. I sluttspillet møtte Kautokeino Norild fra Vadsø. Denne kampen var jevn, med et lite spillemessig overtak til viddas smågutter. Kampen endte målløs etter fulltid, og dermed måtte det straffekonkurranse til. Her holdt de grønne hodet kaldt og satte alle sine, og dermed avansement.

Finsk sisu stoppet sameguttene

I 8-delsfinalen sto TP-47 på andre siden av banen. Et lag fra et akademi i sødre Tornii som også spille ishockey på vinteren. Med god fysikk nedkjempet finsk sisu de små grønne menn, og ledet hele 6-0 til halvtid. Andreomgangen var jevn, og endte med enda et mål til finlenderne. Godt kjempet av Kautokeino, som spilte uten lagets profil Mika Hætta i denne kampen på grunn av skade.

FIN GJENG: G15-laget fra Kautokeino kjempet tappert i åttendelsfinalen, men måtte gi tapt. Foto: Johan Mathis Gaup

Dermed var årets cupeventyr over, men ingen grunn til å henge med hodet. TP-47 gikk hele veien og feide all motstand unna og ble klassevinnere.

Veldig fornøyd

Trener isak Ole Hætta var i godt humør tross exiten.

– Dette har vært en kjempeflott tur, en flott turnering og god innsats av våre gutter. Resultatmessig kan vi være stolte, med tre seire og to tap og avansement til A-sluttspillet, og beste finnmarkslag i klassen, kommenterer han.

–  Nivået er høyt når man går videre og våre gutter tar lærdom av å spille mot gode lag. Vi spilte en omgang jevnt med de som gikk til topps, med svekket lag, og jeg er ikke skremt over nivået blant de beste. Vi ble jevnt over litt lette mot de beste, men flere av våre spillere ville kunne forsterket vinnerlaget både taktisk og teknisk, mener Hætta.

TO LEGENDER: Isak Ole Hætta og tidligere Sápmi-sjef Håkon Kourak møttes på kamp i Sverige. Foto: Johan Mathis Gaup

–  Vi har tatt store steg fremover og når vi tar tak holder vi de beste i lange perioder. Det var en stor glede å se spillegleden og gode ferdigheter ute på banen, så nå tar vi de positive opplevelsene med oss videre inn mot Altaturneringen og resten av seriespillet, avslutter en fornøyd Hætta.

Bra innsats også av jentene

Småguttene spilte også en plasseringskamp mot Stakkevollan, der man røk på et knepent tap etter å ha ledet med to mål lenge. Også jentelaget viste seg frem og gjorde en bra figur. Selv om de ikke avanserte så spilte de gode kamper både mot laget som gikk til kvartfinalen og laget fra USA, New England Rush, med et knepent 0-2-tap.

Piteå har bygd opp en turnering med mange og gode anlegg innenfor en radius på knapt 15 kilometer, og er et meget velsmurt arrangement. Neste år fyller turneringen 30 år, og ventelig vil mange flere lag fra finnmark finne veien til Piteå. Turneringen ble avsluttet med en ekstra natt på hotell, bading, gocart og felles middag.

PS! Artikkelskribent Johan Mathias Gaup er pappa til en av spillerne på dette laget.