80 milliarder euro har blitt satt av for å bedre den økonomiske veksten og øke sysselsettingen i Europa gjennom EUs forsknings- og innovasjonsprogram.

– Horisont 2020 er ikke bare rettet mot universiteter og forskningsinstitutter. Det er også store muligheter for bedrifter, kommuner og fylkeskommuner. Hvis man har et problem som kan løses med forsking og utvikling, kan det hende at man finner problemet i Horisont 2020 og dermed gå inn i et forskningsprosjekt.

– Bedrifter har ofte behov for forskning og utvikling. Og i stedet for å løse oppgavene selv, kan de heller bli med i et forsknings- eller innovasjonsprosjekt, forklarer Matthias Kock, prosjektleder for HorisontFinnmark og internasjonal rådgiver ved Finnmark fylkeskommune.

Du kan få en del av kaka

Initiativet med EU-Nettverkene drives av Forskningsrådet og alle fylker i Norge har et nettverk som mobiliserer til deltakelse i Horisont 2020. I Finnmark er dette Horisont Finnmark.

– Vi er finansiert av forskningsrådet og skal informere i institusjoner og bedrifter i Finnmark om mulighetene som Horisont2020 tilbyr, sier Kock og legger til at de har midler til å støtte søknadsprosesser.

– Kunnskapsdepartementet har oppfordret forskningsaktører i Norge til å søke hos Horisont 2020 for å heve konkurranseevnen internasjonalt. Og som sagt handler dette ikke bare om «klassiske forskningsinstitusjoner» eller store virksomheter, men også om lokale bedrifter eller det offentlige. Se bare på Internasjonalt Reindriftssenter i Kautokeino som er med i et Horisont 2020-prosjekt og forsker i verdensklasse, sier Kock.

Holder møte

29. august holder HorisontFinnmark møte i Kirkenes for å informere og fortelle om Horisont 2020 og andre internasjonale programmer aktører fra Finnmark kan ta del i.

– Vårt mål er å øke antall deltagere fra Finnmark i Horisont 2020 sine forskningsprosjekter, avslutter Kock med.

Matthias Kock, prosjektleder for HorisontFinnmark og internasjonal rådgiver ved Finnmark fylkeskommune. Foto: Privat