Først et halv år etter at rivingen var gjort, kan Bilinvest (Alta Motor) starte grunnarbeidene i Bossekop. Det har vært en lang prosess, og alminnelig byggetillatelse er ennå ikke på plass.

VENTER: Far og sønn Rolf Gunvald Pedersen og Rolf Gunnar Pedersen kan endelig begynne å se frem mot bygging og – etterhvert – en ferdigstillelsesdato. (Arkivfoto) Foto: Vidar Kristensen

– Denne uka kan vi endelig begynne med grunnarbeidene. Jeg ser lysere på at det endelig har begynt å bli en bevegelse, men det har vært en voldsom tålmodighetsprøve å holde på med dette prosjektet, sier Rolf Gunvald Pedersen i Bilinvest AS i Bossekop.

Mens bilene står på utstilling hos andre, og verksteddelen er i midlertidige lokaler, tar det på at byggeprosessen trekker sånn ut i tid.

– Dagligvarehandelen kan forhåpentligvis åpne neste høst, og så håper jeg vi kan ta i bruk verkstedet om et halvt år. Så vil ikke bilbutikken åpne før etter at dagligvarehandelen er flyttet ut, og lokalene ellers er tilpasset kravene, forteller han.

Ferdig å rive i vinter

Men selv om det høres veldig greit ut, har selskapet ennå ikke fått byggetillatelse. Rolf Pedersen innrømmer at han ikke hadde trodd det skulle ta så lang tid.

– Det har tatt voldsomt lang tid. Det hadde jeg ikke forventet, sier Rolf Pedersen.

– Vi var ferdigrevet i midten av januar. Så har kommunal behandling tatt så lang tid. Nå har vi fått innvilget en rammesøknad, slik at vi kan starte med grunnarbeidene før ferien, sier han.

– Endelig er det litt bevegelse på det hele. Og i høst satser jeg på at det blir full bygging, sier han.

Etter planen skulle Bunnpris flytte inn i den nye dagligvarebutikken før jul i 2018, slik at de fikk med seg julehandelen.

– Nå er det forskjøvet så mye at det blir kanskje om et år, slår han fast.

KAN BEGYNNE: Ulf Kivijervi AS kan begynne med grunnarbeidene på Bilinvest-tomta denne uka. Foto: Kita Eilertsen

Venter fortsatt

Nå har de kommet så langt at rammetillatelsen foreligger. Plandokumentene har vært på offentlig høring. Nå venter de på svar fra Arbeidstilsynet, som har lang saksbehandlingstid.

– Vi har fått vite at det kan være inntil 12 ukers behandlingstid, på grunn av at de ikke har nok folk. Så det har tatt veldig lang tid, og saken er ennå ikke ferdig behandlet der, sier Pedersen.

Han synes ikke saksbehandlingen hos Arbeidstilsynet fungerer slik den burde.

– Det skal jo være et serviceorgan for folket, sier han.

At de nå kan starte forsiktig med grunnarbeidene, skyldes først og fremst at prosjektet er delt opp slik at det er mulig å starte med sokkeletasjen først. Fellesferien gjør at også noe tid hos entreprenørene går bort.

– Har dere vært i ferd med å miste motet?

– Det har i hvert fall overrasket meg at det skulle ta så lang tid.

– Har dette påført dere mye ekstra kostnader?

– Ja, det er klart. For de aller fleste har tatt hensyn til en ferdigstillelsesdato, og når det tar lenger tid, blir det også prisjustering, sier han.

Det koster også sitt å leie plass hos andre.

– Vi har ikke leieinntekter selv, der vi ikke har noe bygg. Og i stedet må vi leie hos andre. Og bare det å flytte på drifta med 25 ansatte på verkstedet, er mye. Salgsavdelinga sitter fortsatt i bruktbilhallen på Bunnpris. Den blir der helt til vi flytter opp en etasjer, sier han.