Fylkesmannens reindriftsavdeling har i løpet av 10 måneder ennå ikke behandlet søknad om flytting av et kalvemerkingsgjerde i det området hvor reinbeitedistrikt 26 Lákkonjárga har søkt om å flytte et kalvemerkingsgjerde. Flyttingen skal gjøres fordi Statnett bygger den nye 420 kV-linja fra Nordreisa til Skillemo – og er en del av såkalte avbøtende tiltak for reinbeitedistriktet som Statnett betaler for.

Må rive og flytte

Lákkonjárga søkte i august i fjor om flytting av gjerdet med den begrunnelse at den nye linjetraseen for kraftlinja går rett gjennom det kalvemerkingsanlegget som reinbeitedistriktet har etablert i området Iskløfta eller Joalgosgorsa som stedet heter på samisk. I søknaden fra august i fjor het det at anlegget slik det er nå, ikke kan brukes lengre. «Byggestart for kraftlinjen er rett rundt hjørnet, og vi må rive ned anlegget og etablere et nytt anlegg snarest», het det i søknaden.

Lákkonjárga skriver at det nye anlegget er tenkt bygd rundt tre kilometer nord for det eksisterende anlegget, noe som betyr at reinbeitedistriktet også må sette opp ledegjerder. Dermed blir det totalt til sammen 10 kilometer med gjerder som må bygges, noe Statnett har påtatt seg utgiftene for ved flytting.

Har betydning

– Jeg har fått beskjed fra Fylkesmannens reindriftsavdeling at saken om flytting ennå ikke er behandlet og vi har minnet om saken i slutten av mai i år, men uten at saken er blitt løftet, sier distriktsformann i Lákkonjárga, Hans Ole Eira til avisa.

Eira slår fast at flyttingen av merkegjerdet er et avbøtende tiltak i samband med byggingen av linja, vedtatt av Olje- og energidepartementet.

– Denne saken er av stor betydning for oss, men også for det videre anleggsarbeidet i Gurpmotvuopmi for Statnett, sier Hans Ole Eira. Han mener Fylkesmannens reindriftsavdeling i Kautokeino trenerer saken.

– De har ikke klart å fatte vedtak i saken, selv om den har vært ute på høring og uttalelsene er kommet for lenge siden, sier distriktsformannen.

Altaposten har forsøkt å få Adam Klemet Hætta ved Fylkesmannens reindriftsavdeling i tale, men han har ikke svart på vår henvendelse.

Ba om utsettelse

Fordi kalvemerkingsgjerdet ikke var på plass, ba Lákkonjárga Statnett vente med å sette i gang igjen anleggsarbeidet på kraftlinja til juli måned.  Hans Ole Eira skrev til Statnett at en anleggsstart før dette, vil skremme reinen sydover mot sperregjerdet altfor tidlig og til ugunst for dyrene.

«De vil da måtte gå og presse mot gjerdet hele tiden eller måtte bli jaget på mens kalvemerkingen pågår», skrev Hans Ole Eira til Statnett. «Ber derfor om at anleggsarbeidene utsettes», skrev distriktsformannen.

Reindriftskoordinatoren i Statnett, Anton Helmo, skrev at Statnett «vil ta kontakt med vår entreprenør for å diskutere muligheten til å utsette oppstart i det aktuelle området.»

– Så langt har vi ikke hørt noe og nå skriver vi 26.juni, sier Hans Ole Eira. Han beskriver at reinen har fått ytterligere et problem.

– Statnett har plassert masse utstyr og gravd dype hull rett ved ledegjerdet inn til merkegjerdet. Jeg har prøvd å få Statnett til å rydde i området eller fly inn gjerdeutstyr, så vi eventuelt kan endre på ledegjerdet. Under dialogmøtet mellom Statnett oss og Alta kommune i går, kunne Statnett fortelle at de vil frakte inn gjerdemateriell, sier Eira.

– Så nå er det egentlig kun «tomta» til det nye mrkegjerdet vi ikke har fått svar om, sier han.

– Tar hensyn

Statnett har sørget for at ønsket om utsatt anleggsstart blir etterkommet, mener kommunikasjonssjef Berit Erdal i Statnett.

– Anleggsoppstart etter restriksjonsperioden skulle vært 21.juni, men siden reinflokken fortsatt er i området, har Statnett avventet oppstart i dette området, forklarer Erdal.

Hun sier at det er i henhold til anleggsplanen, for selv om periodene med stans er datofestet, så utøves det fleksibilitet i forhold til hvor langt flyttingen er kommet.

Ble forsinket

– Som følge av forsinkelser hos distriktet med oppsett av nytt merkegjerde, har vi i dialog med entreprenøren avtalt at de startet anleggsvirksomheten lengre nord, det vil si ved Skillemoen og ikke ved Gampvannslia slik først forutsatt. På den måten får reinflokken ytterligere tid på å flytte samtidig som fremdrift på anleggsarbeidet opprettholdes. I tillegg vil vi bidra med tilskudd til gjerdematerial til et ledegjerde inn mot dagens merkeanlegg, og bidrar også med uttransportering av materiellet. Med dialog og gjensidig forståelse for hverandres behov kommer man til omforente løsninger, avslutter Erdal.