Helseminister Bent Høie (H) responderte med positive signaler på spørsmålet stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt (Frp) stilte i forrige uke. På utfordringen fra Strifeldt svaret Høie at han vil be Helse Nord utrede hvorvidt det er mulig å la mannskap bytte ambulanse på Skaidi heller enn slik som i dag, der til dels alvorlig skadde/syke pasienter risikerer å flyttes fra en ambulanse til en annen uansett vær og vind.

«Jeg vil i tillegg be Helse Nord utrede en alternativ løsning for møtekjøring med ambulanse som innebærer sjåfør- og mannskapsbytte. Dette for at pasienten kan bli liggende i ro i samme bil under hele transporten», skrev Høie i svaret til Strifeldt.

Pasienten i fokus

Strifeldt er godt fornøyd med responsen:

– For litt siden hadde vi et møte med Høie, der vi diskuterte denne saken og to andre – ambulanseflysaken og problematikken rundt båtambulanseanbudet i Loppa. Jeg opplevde helseministeren som lydhør, han lyttet til det vi sa og viste vilje til å finne løsninger. Det synes jeg var godt å registrere, sier Strifeldt.

Og da svaret på stortingsrepresentantens skriftlige spørsmål kom, ble Strifeldt enda mer fornøyd:

– Det viktige for oss er at pasienten skal være i fokus. Får vi til et mannskapsbytte i stedet for pasientbytte på Skaidi, så er vi kommet et stykke på vei, mener han.

Roser Berg

Strifeldt mener mange skal ha æren for at ambulansebytte-saken har fått nødvendig oppmerksomhet, og trekker særlig fram partikollega Ronny Berg:

– Ronny har vært en pådriver, han har jobbet vledig aktivt for å finne løsninger på ambulansebytte-saken. Den æren fortjener han å få, mener Strifeldt.

Selv håper Strifeldt at helseministerens respons er første steg mot veien å bli kvitt ambulansebyttet, som mange pasienter opplever som en unødvendig ekstrabelastning i en allerede vond situasjon.

– Jeg både håper og tror at vi kan bli kvitt denne ordningen. Det fungerte fint da private drev ambulansetjenesten – helt til Finnmarkssykehuset «insourcet» ambulansetjenesten og fant ut at de skulle spare penger. Jeg har som mål å få endret dette, og har stor tro på at det skal gå an, sier Strifeldt.