Altaposten omtalte i forrige uke hvordan arbeidet med å bedre mobildekningen i deler av Loppa har stanset opp, som følge av at forhandlingene mellom Telenor og reinbeitedistrikt 27 har låst seg fast. Telenor har en avtale med Loppa kommune om å føre opp 4G-sender på Bardi, denne fjellknausen ligger i området hvor reinbeitedistrikt 27 har sin rein på sommerbeite. Og grunneier Fefo har satt som forutsetning at man kommer til enighet med reindrifta før 4G-stasjonen kan oppføres.

Som Altaposten skrev fikk tele-giganten en faktura på 54.000 fra reindriftsdistriktet i etterkant av et telefonmøte som ble gjennomført i september 2017, en regning de nekter å betale. I fakturaen ligger både møtegodtgjørelser til ledende personer i distrikter og utgifter til konsulentselskapet Protect Sapmi. Ifølge distriktet var Telenor enig i at Protect Sapmi skulle hentes inn som konsulent, noe Telenor benekter.

Det ligger dermed an til at Telenor kaster kortene, får Altaposten opplyst. Dermed blir det «hull i dekningen» flere steder i det aktuelle området.

Fortvilende

Loppa-beboer Halvor Pettersen er fortvilet over den fastlåste situasjonen. Området hvor han, familien og noen slektninger har hytter forblir i en dekningsmessig blindsone.

– Dette skulle vært ei antenne som dekket Grieg Seafoods oppdrettsanlegg i Kjøsen, samt områder på Langstranda, inne i Kolsokker, Tuteby og Buktenes. På Langstranda har vi dekning fra en retningsbestemt antenne i dag, med svært varierende og dårlige signaler, forklarer Pettersen.

Den dårlige dekningen har ført til situasjoner der liv og helse har vært satt i spill:

– I fjor hadde vi en episode hvor en slektning fikk hjernedrypp. De måtte ha legebåt og helikopter inn til Langstranda raskt, og heldigvis var det fjærasjø slik at sønnen til vedkommende som fikk drypp kunne springe ned i fjæra på jakt etter signaler. Her fikk han ringt 113. Det var rett og slett flaks som gjorde at det gikk bra denne gangen, sier Pettersen.

– Så for oss er dette et spørsmål også om sikkerhet, sier han.

Dette mener han også gjelder for reindriftsutøverne. Pettersen understreker at ulykker like gjerne kan skje blant reindriftsutøverne, og at også reindriftsutøvere bør se interessen av å tette slike «hull» i dekningen.

Bør vise måtehold

Pettersen beskylder reinbeitedistrikt 27 for å være griske, og kun ute etter å hente ut mest mulig penger fra Telenor.

– Det er greit at man skal få en kompensasjon, men man må da vise måtehold! For det første har jeg til gode å se rein inne på Bardi. Der er det kun berg og stein. Noen hevder at reinen er så redd antenner at de skyr hele området, samtidig springer det rein nede langs veiene her.

– Snakker vi okserein?

–  Jeg har med selvsyn sett simler med kalver som går langs veien i Øksfjord. Det har jeg observert flere ganger. Så å hevde at reinen er så redd dette, det tror jeg ikke på. Nei, dette fremstår som at man kun er på jakt etter å få mest mulig i erstatning, sier Pettersen.

– Reindrifta peker på at dette er sommerbeiteland. Er det ikke på sin plass at man får kompensert for det når beiteland forsvinner?

– Nei, ikke her. Vi snakker som sagt om berg – fjell og stein – som umulig kan ha stor beiteverdi. En erstatning er greit, men ikke om det forpurrer jobben med ei antenne vi har ventet på i flere år!

Dette er kravene fra reindrifta

Halvor Pettersen har fått tilgang mailkorrespondanse mellom Telenor og Loppa kommune, hvor det blant annet vises til deler av utkastet til hovedavtale mellom Telenor og reinbeitedistrikt 27. Her fremgår det flere detaljer i kravet fra reindrifta.

  • Det kreves at Telenor dekker alle distriktets prosesskostnader, inkludert bruk av prosessteknisk rådgiver. Dagsats for styre- og utvalgsmedlemmer er 3.000 kroner per dag, 1.200 per arbeidstime for rådgiver. I tillegg 700 kroner per reisetime, samt reiseutgifter som dekkes etter statens satser. Alle satser eks. moms

  • Telenor anslår i korrespondansen at man bare i prosesskostnader vil runde 200.000 kroner, hittil er det kommet inn en faktura på 54.000 kroner for et telefonmøte i september

  • Telenor skal årlig betale et beløp (må forhandles) til reinbeitedistriktet, så lenge telemasten står der. Beløpet skal indeksreguleres.

  • Dette skal kompensere for risikoøkning, merkostnader og eventuelt inntektstap distriktet får som følge av arealinngrepet.

  • Rein som forulykker eksempelvis av ras i området skal erstattes av Telenor.

  • Anleggsperioden må tilpasses reindriftens behov. Eventuell forlenget anleggsperiode gir grunnlag for tilleggserstatning.

– Selv om Fefo har gitt aksept for etablering grunnet samfunnsnytten kan ikke Telenor forplikte seg til en avtale med reinbeitedistrikt 27 som inneholder disse kravene om erstatning og årlig kompensasjon i basestasjonens levetid, skriver Telenor i mailen.