Den svært sentrale Ap-politikeren i Sametinget, Ronny Wilhelmsen, er klar til å være med å endre Fefos rolle i Finnmark.

– Fefo skal være litt mitt og ditt. Fefo-grunn i Finnmark er felleseid av innbyggerne i fylket, og vi må sørge for at Fefo også framstår med et sterkt samfunnsansvar. Det er den klare tilbakemeldingen fra fylkestinget, og jeg tror at mye av den samme holdningen er å finne i Sametinget, sier Wilhelmsen i en kommentar til Altaposten.

Uhørt strategi

Han registrerte at SVs Tommy Berg fra talerstolen i fylkestinget var klar på at Fefo er blitt en aktør som er prisdrivende i et boligmarked i vekstkommunen Alta. Pris på eneboligtomter har passert to-millionersgrensen, og det er ikke uvanlig at pris på eneboligtomt av normal størrelse i randsonen av Alta ligger rundt 1,5 millioner kroner. Blant annet et nytt felt i Saga hvor bygger først betaler én million kroner for tomt og deretter pluss minus 15.000 kroner i årlig feste.

– Jeg kjenner ikke detaljene i hvordan Fefo prissetter eneboligtomte, men har registrert at Fefo kritiseres for å høye festeavgifter og ren markedstenkning, påpeker fylkestings- og sametingspolitiker Wilhelmsen.

– I hyttefeltet i Bollo krever Fefo opp mot 20.000 kroner i årlig festeavgift i tillegg til at kjøper må ut med 700.000 til 800.000 for å få rett til tomta?

– Full kollisjon med sånn vi i Ap tenker. Tomt til hytte- og fritidsboliger må ikke få et prisnivå som utelukker vanlige familier. Min reaksjon er at dette er et uhørt prisnivå og at Fefo må justere kursen både når det gjelder pris og festestrategi. Det er ikke minst viktig med tanke på boliger og unge i etableringsfasen, men vi må vurdere også praksisen når det gjelder hytte.

Styrets beslutning

Eiendomssjef i Fefo, Sverre Pavel, sier at adminsitrasjonen følger den eierstrategi som styret i Fefo til enhver tid bestemmer. Han utelukker ikke at det kan bli endringer, men foreløpig ligger det fast at Fefo skal tilpasse pris til markedet, og feste skal være hovedregelen.

– Skal det endres, er det kun styret i Fefo som kan beslutte en ny strategi, påpeker Pavel og legger til:

– Det har vært samtaler mellom tidligere fungerende leder av Fefo, Bente Haug og direktør Jan Olli og politiske og administrative representanter fra Alta kommune. På møtet var vel Skillemo hovedtema, men jeg vet at også arealutyttelse til bolig var tema. Blant annet ba Alta kommune Fefo om å komme med en oversikt over Fefo-grunn vi vurderte som aktuell for boliger. Den lista har kommunen fått, og så må vi se på organisering av utbygging dersom noen av områdene blir aktuelle.