Sammen med Frp har SV og Venstre lovet kamp mot et Finnmarkseiendommen (Fefo) som er ustyrlig og kun tenker butikk.

– Vår ambisjon er å gjøre Finnmarkseiendommen til «litt mitt og ditt» – noe som oppleves som positivt for finnmarkingene og er med å sikre bolyst og utvikling. I dag har vi et Fefo som mest opptatt av tenke egen butikk, sier Tommy Berg og Trine Noodt, henholdsvis fylkestingsrepresentanter for SV og Venstre.

Mistillit til styret

SVs Tommy Berg går lengre enn Noodt, og med sitt parti fremmet Berg mistillit mot styreleder Bente Haug og resten av de fylkesoppnevnte styrerepresentantene i Fefo-styret. I fylkestinget trakk imidlertid SV forslaget på å kaste Haug og co etter at verken samarbeidende Ap eller opposisjonen var villig til i denne omgang å kaste styrerepresentantene. Fra talerstolen framførte Berg budskapet sitt på denne måten:

–  Fylkesordfører, Fefo skal være et redskap for innbyggerne. Profitt skal være underordnet samfunnsansvaret. Derfor, fylkesordfører kan jeg ikke støtte dagens kandidater til styret i Fefo, sa Berg fra talerstolen og foreslo blant annet Bente Haug kastet til fordel for Inga Mandal (SV).

Han trakk imidlertid forslaget etter å ha ha forhandlet med Ap i posisjonsgruppa hvor  resultatet ble at Mandal ble tatt inn som varamedlem.

– SV kommer ikke til å godta et styre i Fefo som ikke stiller seg på folkets side, men som i praksis utbytter finnmarkingene langt hardere enn Statskog gjorde i tiden før Fefo. Oppsummert har vi allerede vunnet et viktig slag, og med fylkestingets klare holdninger blir Fefo-styret heretter nødt å ta politiske signaler, sier Berg.

Eierstrategi

Bakgrunnen for optimismen hos Berg er at fylkesttinget allerede høsten 2018 skal utforme en ny eierstrategi for Fefo. Signalene fra ulike hold tolker både Tommy Berg og Trine Noodt til å være i tråd med en politikk der Fefo nå skal bli en positiv samfunnsaktør.

– Dessverre har fylkestingets eierstrategi vært at Fefo skal feste og ikke selge, og eiendommen har gjennom fylkestingets signal hatt politisk legitimitet til å bruke markedspris, og dermed presse opp prisene på tomteareal til bolig- og fritidsbolig. Fefo har dermed blitt en bremse for utviklingen i Finnmark, forklarer Noodt og legger til:

– Hvor i alle dager har fylkestinget vært når denne eierstrategien ble vedtatt? Nå kommer eierstrategien til å bli lagt radikalt om, og Fefo kan igjen bli et redskap for utviklingen av Finnmark.

Fornøyd

På tilhørerbenken satt leder i Alta Frp, Odd Erling Mikalsen, en av de politikerne som har vært både først ute og sterkest på banen for å få Fefo til å vrake festeavgiftspraksisen og samarbeide med kommunene om utvikle boligområder med lavest mulig tomtepris. Mikalsen ønsker også Fefo som en samarbeidspart for kommunene for å sikre tilrettelegging av næringsareal.

RETT VEI: Odd Erling Mikalsen, lederen av Alta Frp på tilhørerbenken i fylkestinget, kunne fornøyd konstatere at mange nå er opptatt av at Fefo skal ta samfunnsansvar og få klare styringssignal fra fylkestinget.

– Helst skulle Fefo vært lagt ned, eller hatt kommunene som generalforsamling. Det får vi ikke til nå, men kan vi ta styring med Fefo er vi kommet langt på vei, slår Frp-lederen fast.

Nordkapp

Tommy Berg peker på at Fefo er blitt en aktør hvor seks personer i styret er blitt sin egen generalforsamling, og har gjort utviklingen av Finnmark til ren butikk på bekostning av samfunnsrollen.

– De som betaler prisen er unge finnmarkinger som ønsker å etablere seg i eget fylke. I vekstkommunen er Fefo, med å presse tomteprisene til himmels, noe som igjen påvirker boligprisene i vekstsenteret slik at mange unge familier ikke har mulighet til å komme inn i boligmarkedet, hevder Berg og legger til at han og SV reagerer sterkt på at Fefo har lagt sin beskyttende hånd rundt Rica-kjedens utnyttelse av Nordkapp.

– Det hentes ut tiervis av millioner kroner årlig fra Nordkapplatået. Det er penger som bør gå til folket i Nordkapp, det vil si Nordkapp kommune. Nordkapp kommune bør overta rettighetene til arealet slik at de kan sikre at verdiene kommer innbyggerne til gode.

– Fefo hevder at festeavgiftspolitikken brukes for å sikre at ikke store multinasjonale selskap får tilgang til grunnen i Finnmark?

– Det er etter min mening tøv. Fefo kan fritt samarbeide og selge til kommunene som samafunnsaktør, og si nei til andre som ikke har en klar samfunnsrolle. Det gjør Fefo med rettigheter til vind og kraft, og det kan de gjøre også med boligareal. Kommunene skal ikke sidestilles med store multinasjonale selskap.