Den felles aksjonen fra Fiskeridirektoratet, politiet, tolletaten, brannvesenet, arbeidstilsynet og Fiskeridirektoratet avdekket mer enn bare uregelmessigheter.

Under ledelse av Skatteetaten ble det sist uke gjennomført en aksjon rettet mot fire bedrifter innenfor turistfiskerinæringen i Finnmark.

Det ble funnet til sammen 228 kg ulovlig oppbevarte kongekrabbeklør i to frysebokser hos en av bedriftene. Dette anlegget hadde heller ikke registrert seg i Fiskeridirektoratets register over turistfiskebedrifter. I tillegg ble det funnet tre samleteiner med levende kongekrabbe under en flytebrygge i det samme området. Krabbene i disse teinene ble sluppet løs og teinene beslaglagt.

– Dette vil bli fulgt opp av oss, sier regiondirektør Hilde Hamnes i Fiskeridirektoratet region Nord.

Underrapportering

Skatteetaten varsler bokettersyn for bedriftene fordi de mistenker underrapportering av omsetningstall. Det ble blant annet funnet mangler ved regnskapsføring.

– Et av tilfellene er så vidt graverende at vi vil vurdere politianmeldelse, forteller Lena Johansen, underdirektør hos Skattekrim, Skatt nord.

Arbeidstilsynet kom over et tilfelle hvor arbeidslokalene hadde mangler med hensyn til tilrettelegging for ansatte.

– Saken følges opp, og vi vil opprette dialog med bygningsmyndighetene i den kommunen anlegget er beliggende, forteller Jon Helge Vaeng, regional a-krimkoordinator i Arbeidstilsynet.

– En næring som trenger veiledning

Brannvesenet avdekket utfordringer knyttet til brannsikkerhet i bygninger, og følger opp de forhold som ble avdekket.

Tolletaten utstedte et forenklet forelegg i tilknytning til innførsel av alkohol, og avdekket i tillegg forhold rundt flere småbåter som vil bli gjenstand for videre oppfølging fra etatens side.

– Aksjonen har avdekket en rekke ulike regelbrudd som viser at havfisketurismen er en næring der en del av aktørene har et stort behov for veiledning av myndighetene, forteller Olaf Andreassen, som er næringslivskontakt i Finnmark politidistrikt.

– Fra politiets side er vi opptatt av å skape forståelse for sikkerhet og risiko som følger med å fiske på havet i Finnmark. Vi ønsker å forebygge for å unngå redningsaksjoner og i verste fall tap av liv.