– Det er trist, veldig, veldig tragisk, sier Kristina Abrahamsen, daglig leder på Din Sko de tre siste årene.

En skobutikk legger ned – en annen flytter inn. Varehandelen i landet sliter, og også i Alta må noen kjedebutikker legge ned. I august er det slutt for Din Sko på Amfi Alta. For få dager siden stengte Spaceworld Soundgarden dørene.

KONKURS: Spaceworld Soundgarden ble slått konkurs 14. juni. Dermed ble dørene stengt for denne butikken på Amfi Alta. Foto: Kita Eilertsen

Kristina Abrahamsen fikk beskjeden om nedleggelsen for noen uker siden, og måtte gi den triste beskjeden til sine ansatte. Din Sko legger ned butikker over hele Norge, etter at flere av butikkene har slitt de siste årene.

– Vi er seks ansatte i hel- og deltidsstillinger. Alle synes dette er veldig trist. Det er ikke til å unngå at vi ble lei oss. Så vi har en litt tung tid på jobben nå, forteller hun.

– Jeg sier til jentene mine her på jobb at jeg tar dem med meg videre, sier hun, og må le litt av sitt eget utsagn.

For akkurat nå vet ikke Abrahamsen selv hva hun skal gjøre når butikken har hatt sin siste åpningsdag.

Hun synes de ansatte har gjort en formidabel jobb, og setter stor pris på kundene de har hatt opp gjennom årene.

– Vi har hatt et mangfold av kunder, og vi som jobber her har satt utrolig stor pris på alle kundene våre. Det er så mange trivelige personer i alle slags aldere, kulturer og tilreisende, sier hun.

Et marked som sliter

– Beliggenheten her på Amfi er god, og de ansatte gjør en god jobb. Men vi har gått ned i omsetning. Markedet sliter, og når kostnadene er høyere enn inntektene, er det ingenting å gjøre, sier hun.

– Netthandelen overtar mye, og vi har merket det godt, sier Kristina Abrahamsen.

I Din Sko-kjeden har de dessverre måttet legge ned flere butikker.

– Beslutningen er tatt fordi butikken dessverre ikke viser til positiv vekst. Det er tøffe år i varehandelen, og skobransjen er ikke skånet for det. Og når butikken ikke viser til positiv vekst, ble den beslutningen tatt, sier regiondirektør Tove Gundersen, som bekrefter at kjeden sliter.

– Vi har stengt en del butikker i Norge. Man kan ha noen minusbutikker, men ikke mange, sier hun og nevner fem butikker som er lagt ned.

– Flere andre kjeder har også måttet legge ned, sier hun.

Et håp er at tendensen med netthandel er i ferd med å snu litt. Man oppdager at folk researcher litt på nett, før de gjerne vil kjøpe varen selv i butikk.

Fortsatt i Tromsø

For deres faste kunder kan Gundersen trøste med at man fortsatt kan få tak i deres skotøy. De har også tatt konsekvensen av den økte netthandelen.

– Vi har netthandel, og så har vi fortsatt butikk i Tromsø, sier hun.

– I større byer kan vi flytte personalet, som da vi la ned i Haugesund, så kunne vi tilby to av de ansatte jobb i Bergen. I Alta har vi en fantastisk butikksjef men hun vil jo ikke flytte fra Alta! slår Gundersen fast.

– Vi har en fantastisk butikksjef og en fantastisk arbeidsstokk, så dette er veldig leit. De som får overta den arbeidsstokken er heldige! sier regiondirektør Tove Gundersen, som vil ta turen til Alta og bistå de ansatte med avviklingen.

Når butikken er lagt ned, skal lokalene bygges om og gjøres klare til Skoringen skal inn samme sted. Da vil det igjen være tre skobutikker på Amfi Alta, som har 70 butikker totalt.