En tipser sendte mandag to bilder til Altaposten av en stor fiskebåt som satt ut ei not i Altafjorden mandag formiddag. Tipser lurer på om båten drev med notfiske i fjorden og om dette er lovlig.

– Dette er vel ulovlig, spurte tipseren da han tok kontakt med Altaposten for å sjekke om det foregikk fiske langt inni Altafjorden.

Rensa nota

Båten som heter Sander Andre viser seg å være registrert i Nordland på selskapet Mirsel AS hvor daglig leder er Kristian Pantaleon Benonisen. Han sier til Altaposten at de ikke fisket i Altafjorden.

– Vi tok en avstikker til Alta hvor vi skulle ta med oss tre paller med skifer til privat bruk, og vi fisket ikke i fjorden, sier Pantaleon Benonisen.

– Men dere hadde nota ute?

– Ja, en liten stund. Vi måtte vente i omlag 30 minutter på skiferen før vi kunne legge til kai, og da fant vi ut at vi like godt kunne rense nota mens vi ventet, og det er ikke ulovlig, sier Pantaleon Benonisen.

– Ikke uvanlig

Det bekrefter seksjonssjef i fiskeridirektoratet region Nord, Rolf Harald Jensen.

– Jeg er på mine data at Sander Andre har fisket fiske nordpå og at da de ankom Kongsvika i Alta har hatt nota ute. De har drevet med noe vi på fiskerispråket kaller skillekast - som betyr å vaske nota.

– Og det er lov å skillekaste i Altafjorden?

– Ja, det er ikke uvanlig tross det uvanlige synet at fiskefartøy gjør dette noen ganger i fjordene og langt til sjøs. Når de gjør dette har de nota åpen i bunnen slik at ingen fisk fanges. Målet er å rense nota for eksempelvis gamle fiskerester eller olje slik at nota ikke råtner til neste sesong, forklarer Jensen.

Setter pris på tips

Han sier uansett at det er bra at folk følger med.

– Ikke alle vet om reglene og det er bra at publikum følger med, og det setter vi stor pris på. Vi får også av og til slike henvendelser som dette tilfelle. Jeg kan også opplyse om at båter som er under 15 meter har lov å fiske med not i fjordene, men de kan ikke være over denne lengden, oppklarer seksjonssjefen.