Onsdag skal formannskapet behandle Helse Nords forslag til mandat for utvikling av spesialisthelsetjenester for befolkningen i Vest Finnmark som naturlig sogner til Finnmarkssykehuset Klinikk Alta.

– Dette er intetsigende lureri. Skjønner ikke Helse Nord at verken politikere eller befolkning i Alta lar seg lure mer? I forslaget til mandat er det ikke en eneste ambisiøs målsetting, fint lite konkret og en masse begrensninger som vil hindre at befolkningen får likeverdig tilbud med resten av landet, sier Tommy Berg (SV) og Trine Noodt (V).

Klar tale

Berg og SV er en del av politisk ledelse, mens Noodt står på den andre siden av skillelinjen i kommunepolitikken. I sykehussaken, og i kravet om at det må komme fødeavdeling og akuttilbud på sykehusnivå for Alta og nabokommunene, er de to likevel skjønt enige. Spørsmålet er om de nå taler på vegne av posisjon og opposisjon. Ordførerpartiet Ap har vært svært lite villig til å sette klare krav til Helse Nord, men vil i morgendagens formannskapsmøte enten måtte støtte eller avvise kritikken mot Helse Nord som nå kommer til syne både internt og eksternt i kommunens politiske miljø.

– Vi kan ikke fortsette på denne måten mer. Det gis løfter, men i neste omgang viser det seg at det kun er et spill for galleriet. Et eksempel er løftet om en stedlig ledelse ved Klinikk Alta som skulle sikre vedtatte tilbud etablert og utvikle de videre. I praksis blir stedlig ledelse til en avdelingsleder på nivå tre som skal være underlagt ledelsen ved Hammerfest sykehus. Folk i Alta ser hva som skjer, og mistilliten til Helse Nord øker for hver gang de forsøker å lure oss med intetsigende utredninger og ord uten innhold, klargjør Tommy Berg.

– Tynt forslag

De har lest forslaget til mandat for gruppen som på vegne av Alta og nabokommunene skal jobbe fram forslag til utvikling av helsetilbudet.

– Når forutsetningen er at vi ikke kan gjøre noe i Alta som kan svekke akuttilbudet og fødeavdeling i Hammerfest er det lite igjen. Et eksempel: Gruppen kan ikke foreslå tiltak som gjør at flertallet av kommende gravide kan føde i Alta. Jo flere som får føde i Alta, jo færre fødseler ved sykehuset i Hammerfest, og dermed en svekket fødeavdeling, påpeker Berg og Noodt.

De er klar på at politikerne i Alta må stille et absolutt krav om tiltak som gjør at de fleste fødende, 70 - 80 prosent, kan føde trygt i Alta.

– Regjeringsmedlem Frank Bakke-Jensen lovte på vegne av Høyre for flere år tilbake i en valgkamp  at de fleste fødende i regionen skulle få føde i Alta. Etter den tid har fødeselstallene gått ned. Et konkret og klart krav må være at lovnaden fra regjeringspartiet følges opp og at det tilrettelegges slik at de fleste, 70-80 prosent, kan føde på en forsterket fødeavdeling i Alta i påvente av at det etableres en fullverdig fødeavdeling ved Klinikk Alta, påpeker SV- og Venstre-politikerne.

Går det an?

Kommende ordførerkandidat for Frp, Ronny Berg, peker også på at det er selvmotsigelser i forslaget til mandat.  Gjennom oppdragsdokumentet fra helseminister Bent Høie (H) pålegges Helse Nord å utrede forbedringer, men begrenser mandatet for utredningsgruppen så mye at resultatet ikke kan bli mer enn ord.

INGEN VITS: Dersom det ikke er klare mål om forbedringr av helsetilbudet mener Ronny Berg (Frp) at det ikke er noen vits å kaste vekk tid på utvalget. Foto: Magne Kveseth

– Jeg spør meg om det virkelig går an å provosere befolkningen på denne måten? I stedet for å love, så vær ærlig å si at det blir som det er, og at vi må ta til takke med tilbudet vi har, sier Ronny Berg.

Han og Frp vil ha klare mål med i mandatet, og vil ha klare målsettinger definert allerede i mandatet.

– Jeg håper og tror at formannskapet kan samle seg om et mandat for utredningen som viser en vei framover. Om vi ikke får et sånt mandat bør Alta vurdere å trekke seg fra arbeidet. Da er det ingen vits å bruke tid og krefter på dette, sier Berg, som har et annet krav som han mener Helse Nord må oppfylle:

– Dette handler ikke bare om helsetilbudet for befolkningen i Alta. Vi snakker også om å styrke Alta for at befolkningen i Kautokeino og deler av Loppa skal bli ivaretatt bedre. Det er også naturlig å trekke Kvænangen med sterkere, både i utforming av mandat og når utvalget kommer i gang.

Dette vil Helse Nord:

Her er noen utdrag fra mandatet Helse Nord har foreslått:

  • Arbeidet foreslås gjort ved å etablere en arbeidsgruppe bestående av fagfolk fra hver av deltakerne (berørte kommuner, Finnmarkssykehuset, Helse Nord). Helse Nord RHF ved fagdirektør har ansvar for og leder arbeidet. Det etablerte kontaktmøtet (ledelse i kommunene, Finnmarkssykehuset og Helse Nord RHF) koordinerer arbeidet.

I tillegg bes Finnmarkssykehuset, i samarbeid med relevante fagfolk fra kommunene, om å lage en oversikt over:

  • Retningslinjer som brukes ved for håndtering av akutte hendelser som bidrar til at pasientene kommer raskt til relevant behandlingsnivå, hva er status, områder for forbedring og eventuelt tiltak

  • -Gi en oppdatert oversikt over faglige retningslinjer for «hvem skal føde hvor» og om det er grunnlag for å utvikle praksis slik at flere kan føde i Alta