Ordfører Johan Vasara i Kautokeino er bekymret over beredskapen for folk i Indre Finnmark, dersom noen blir alvorlig syke. Vasara er den siste i rekken av ordførere i samekommunen som påpeker dette, men svært lite skjer med tanke på en forbedring.

Helikopterberedskap er i seg selv ikke nok, mener Vasara, som likevel konstaterer at helikopter er det eneste som duger i Indre Finnmark.

Det står om tid

– I Indre-Finnmark er helikopter det eneste transportmiddelet hvis det står om tid, men som legene våre har slått fast, så er helikopter sårbart som sikkerhetsnett. Hvis det overhodet er flyvedyktig i en vindfull mørketid når gradestokken viser minus 30 grader Celsius, så må helikopteret uansett lande for drivstoff etter en viss flyperiode, dermed er kanskje ikke bare helikopter nok, sier Vasara i en kommentar.

– Kautokeino har aldri fått en skikkelig oversikt over hvilken akuttberedskap vi har i Indre-Finnmark, med sårbarheter og eventuelle forbedringstiltak. Som representant for Kautokeino i det regjeringsoppnevnte utvalget for sykehustjenester i Vest-Finnmark har vi spilt inn at det i tillegg til spesialisthelsetjenester i Alta også må utredes hvordan akuttberedskapen i Indre-Finnmark skal forbedres, sier Vasara.

Trenger analyse

Ordføreren sier han er glad for støtten fra Alta i dette utvalget og at det å få laget en egen utredning om akuttberedskapen for Indre Finnmark er under utarbeidelse.

– Jeg vurderer å løfte denne saken for kommunestyret i Kautokeino hvor vi må kunne be Fylkesmannen i Finnmark foreta en egen risiko- og sårbarhetsanalyse av akuttberedskapen på vidda på lik linje med hvordan kommunene pålegges å analysere egne tjenester. For hvis liv skal henge i en tynn tråd på et allerede usikkert helikopter-tilbud, der ytterlig flere kommuner kan bli tvunget til å dele på den samme helikopterberedskapen, må vi få fakta på bordet om hva helsemyndighetene kan og ikke kan godta av beredskap for befolkningen i Indre-Finnmark. Disse fakta må på bordet snarest, sier ordfører Vasara.