Svein Berg, tidligere leder av Alta Frp og aktiv kommunepolitiker, har opplevd det han betegner som en sterk uverdig opplevelse med ambulansebytte på Skaidi.

– Jeg forteller ikke min historie for at noen skal synes synd på meg, men for at andre ikke skal måtte oppleve det samme. Systemet  er umenneskelig. Som pasient føler du deg så liten, så lite respektert og helt betydningsløs for systemet. Derfor kan jeg ikke tie når jeg nå blir ringt opp av Altaposten, sier Berg.

FOKK OG ROKK: Uansett vær kan pasienter på vei til sykehus regne med å måtte bytte ambulanse p Skaidi. For Svein Berg (innfelt sammen med Bengt Rune Strifeldt), nestor i Frp, ble situasjonen ekstra belastende ved at en turistbuss full av passasjer fulgte dramaet på Skaidi.

På utstilling

Svein var på vei til sykehuset med et hjerte som ifølge han selv nærmest ikke slo. På Skaidi måtte han overføres fra den ene sykebilen og over i en ny som skulle bringe han fram til sykehuset i Hammerfest. Et system satt i verk for å spare penger.

– Ute var det 21 grader spek. Svetten silte og jeg kjempet med smerter og en svært dårlig allmenntilstand. Ut bar det. Her tok rokk og fokk tak i både teppe og pute og det tok sin tid å fange elementene. I mellomtiden lå jeg der. I løpet av tiden det tok var min temperatur gått fra «glødende» til iskald. Uten å være lege så er jeg overbevist om at jeg ble utsatt for en stor ekstrabelastning som ikke kan ha vært en ubetydelig helserisiko i min situasjon, forteller Berg og legger til:

– Samtidig som dette skjedde satt det en turistbuss full med passasjerer og fulgte intenst med i dramaet under overflyttingen. Det toppet nedverdigelsen, og jeg håper inderlig at vi nå får endret systemet. I 2018 bør ikke pasienter behandles som pakkepost.

– Dette var vel tross alt en enkeltopplevelse og ikke et bilde på hvordan ambulansebytttet fungerer?

– Det var faktisk ikke en enkeltopplevelse. Jeg har to ganger opplevd det samme. Andre gangen høljregnet det så både jeg, teppene og båra ble skikkelig våt. Min opplevelse er ikke unik, dessverre. Mange har opplevd lignende forhold, og mange vil oppleve det igjen om noen ikke handler. Dette er verre en for dyr i transport; de får samme transport hele veien og slipper omlastning.

Helseministeren må svare

Noen har nå tatt tak i saken om ambulansebyttet. En av disse er Ronny Berg (Frp), sønn til Svein Berg og den  som kan bli Altas neste ordfører om velgerne vil. Han er selvsagt kjent med historien til farens ambulansebytte, men sier det at det nå handler om at alle de andre pasientene fra Alta som vil havne i samme nedverdigende situasjon.

– Dette er uverdig, og systemet representerer også en ikke ubetydelig økt risiko for helseskader. Det må bli en snarlig slutt på å sende syke folk som pakkepost. Derfor tar Frp dette nå opp med helseministeren, og vi forventer at han kommer med  garanti om en snarlig løsning på problemet, sier Ronny til Altaposten.

Han vil vrake permanent ambulansegarasje for ombytting, og mener at ombytte gir økt responstid, noe man i gitte situasjoner ikke har råd til for å berge liv og helse.

Sammen med Frp sin stortingsrepresentant fra Finnmark, Bengt Rune Strifeldt, er det utarbeidet et spørsmål til helseminister Bent Høie (H) hvor problematikken rundt ambulansebyttet blir tatt opp.

– Vi forventer et svar i løpet av denne uka. Bengt Rune har benyttet anledningen til å bruke stortingsrepresentantenes rett til å ta opp viktige problemstillinger skriftlig med statsråden. Høie har derfor én ukes frist på å svare, også det skriftlig. Dersom svaret fra statsråden e ikke er tilfredsstillende vil vi ta denne saken videre politisk.

Enkelt spørsmål

Følgende skriftlig spørsmål til Bent Høie fra Bengt Rune ble sendt sist torsdag:

«Vil statsråden bidra slik at pasientoverføring mellom ambulanser på Skaidi kan opphøre, når dem sendes fra eksempelvis Alta og Kautokeino til Hammerfest på sykehus?»

I begrunnelsen vises det til at at pasienter må bytte ambulanse på Skaidi, som ligger rundt 8 mil fra Alta og rundt 5 mil fra Hammerfest. Strifeldt skriver at omlastingen skjer i all slags vær, og under åpen himmel.

«Dette er lite verdig og en betydelig ekstra belastning for pasienter som er alvorlig syke og skal på sykehus. Dette ble ikke gjort når ambulansetjenesten i Alta tidligere var privat drevet, da kjørte ambulansen helt frem til sykehuset.», heter det videre.

Stort omfang

Det vises også til overordnet ambulanseplan for Finnmarkssykehuset 2018-2028 er det i dag en betydelig henteaktivitet ved Skaidi med ca. 700 pasienter per år som overføres til ny bil og fraktes inn til Hammerfest. Hovedtyngden av disse pasientene kommer fra Alta og Kautokeino. Hensikten med å overføre pasienter mellom biler er at bilene fra eksempelvis Alta og Kautokeino som henter pasientene raskere kommer tilbake til sin primærbase for å opprettholde beredskap og redusere faren for at nærmeste ambulanseressurs ikke er tilgjengelig.

I SINTEF sin rapport i forbindelse med overordnet ambulanseplan for Finnmarkssykehuset 2018-2028 går det fram at gjennomsnittsalderen i Finnmark vil øke med 2,5 år i løpet av perioden. Andelen av befolkning over 76 år øker fra 6,9 prosent til 10,5 prosent. Derfor vil en tilsynelatende relativt beskjeden befolkningsvekst på 4 prosent, føre til en økning i antall ambulanseoppdrag på over 20 prosent i perioden, dersom det forutsettes et behov for ambulansetjenester på individnivå og alder som i dag.

– Dette vil bidra til enda flere pasientoverføringer på Skaidi i fremtiden om det ikke gjøres endringer, sier Strifeldt og viser til at det finnes måter å løse problemet:

– Vi kan styrke antallet ambulanser i Alta med en bil slik at beredskapen opprettholdes. Dette vil innebære økte kostnader, men man må da se på muligheten for å overføre ressurser fra ambulanseberedskapen i Hammerfest som vil slippe kjøring for å hente pasienter på Skaidi. En annet alternativ er at sjåførene og mannskap på ambulansene bytter bil slik at pasienten slipper dette. All den tid ambulansene er Helseforetakets burde dette være en enkel måte å gjøre dette på.