Med samvær og felles fluefiske i Altaelva fikk veteranene mange av krigens tøffe traumer på avstand. Det var i hvert fall et av målene med campen for krigsveteraner i Alta.

De fleste soldater i internasjonale operasjoner opplever som regel mye fælt. Amerikanerne er ikke noe unntak.

– Stort sett alle har en viss bagasje med seg, det er derfor de er plukket ut til dette programmet i USA, sier tilrettelegger for veterancampen, Knut Malin.

Norske og amerikanske krigsveteraner deltok sammen på campen ved Altaelvas bredd. Campen hadde fått navnet «Fluefiske lindrer de indre smertene».

Kjente trefninger og terror

Desert storm og Saddam Hussein. Nine eleven - Twin Towers - terrorangrepet på World Trade Center. Vietnamkrigen, et kapittel for seg. Osama Bin Laden og den umulige oppgaven i Afghanistan. Libanon og Gaza-stripen. Folkemord i Bosnia og den etniske rensingen på Balkan. Smak litt på ordene. Alt dette er langt fra Altaelvas bredd og rolige omgivelser, men gjestene hos veteranforbundet i Alta bærer alle med seg en historie.

Amerikanerne på besøk i Altaelva sist helg deltar i et helt eget prosjekt for dem som har litt «issues», eller traumer, etter å ha sett mye av verdens elendighet på nært hold. Prosjektet samarbeider med Norges veteranforbund for internasjonale operasjoner, NVIO - og Alta-avdelingen av dette arrangerte i år for 13.gang samling ved elva.

Når det ble fleipet med at en eller annen i leiren snorket så de andre ikke fikk sove, kunne dette like gjerne bety at det var noen som hadde problemer på grunn av den lyse natta.

– Det er ikke noe problem, jeg trakk bare buffen opp foran øynene, så ble det natt og mørkt, sa veteranen Bill Hayes, skadd i ryggen under tjeneste i Afghanistan og på pletten som brannmann i New York City Fire Departement da tvillingtårnene i New York raste sammen.

Nels Youngsterdam var ivrig på elvebredden og delvis uti elva i vadere da avisa invaderte campen. Nels hadde aldri fisket med tohåndsstang, men ville lære.

– Jeg jobbet med norske militære i Oslo etter Vietnamkrigen og der traff jeg min kone Kari, som jeg har vært gift med i 40 år, sa Nels, som snakket litt norsk.

Mistet kameratene

– The rods like that we have never tried before (slik stenger som det har vi aldri prøvd å fiske med før), forteller Bill Hayes, pensjonert brannmann og tidligere afghanistanveteran.

– Jeg jobbet i New York Fire Department på 11. september. Alle snakker litt lavt om det som skjedde denne dagen, som bare omtales som «nine eleven», eller 9/11, da to fly ble styrtet inn i de to bygningene tilhørende World Trade Center.

– Jeg kom til stedet som brannmann da det andre tårnet kollapset og jeg var del av det såkalte søk- og redningslaget. Vi startet gravingen etter overlevende umiddelbart og tenkte ikke så mye over helserisikoen vi utsatte oss for. Nå er jeg pensjonert etter at jeg både skadet ryggen under tjeneste i Afghanistan som flytekniker for luftvåpenet og fikk kreft av forurensingen etter terroranslaget. Det er mange av mine gamle kamerater som møtte sin skaper denne dagen. 30 gode venner og kolleger døde under dette arbeidet og det er godt å få snakke med andre om  dette, sier Bill Hayes.

Han skryter av opplegget som veteranforeningen i Alta har stelt i stand. De får møte ordføreren, fiske laks, snakke med andre krigsveteraner og de har besøkt Tirpitz-museet i Kåfjord.

– Vi kom fra USA til Oslo hvor vi ble tatt i mot ved veteransenteret der og ble vist rundt for alt det var verdt i Oslo, fortalte Hayes.

Var fanebærer

Håkon Wangen fra Fåvang, mobbet for at han kommer fra «verdens navle». Har tjenestegjort i kontingent 3 og 4 av Norbatt i Libanon. Var flaggbærer under årets 40-årsjubileum for Unifilstyrken i Ebel es Saqi på 17.mai.

– Campen for oss FN-veteraner og dem vi treffer fra USA og England er rett og slett midt i blinken, for å si det slik. Dette er kult, som yngre folk ville sagt. Og det er all grunn til å gi ros til dem som har rigget campen her og som steller i stand et så flott program for oss. Her blir alle sett, her finner alle noen å snakke med, utveksle erfaringer med og ikke minst, det kan jeg gjenta, er det hele tiden noen å snakke med, sier Wangen. Veteranen som alltid må stå bakerst på bildene, fordi han ruver sånn i terrenget.

Chris Nethken var sambandsmann i hæren og tjenestegjorde i de amerikanske styrkene som var utplassert både i Tyskland og i Bosnia under krigen på Balkan på slutten av 90-tallet til 2000.

– Vi var del av den fredsbevarende styrken i Skopje i Makedonia blant annet, sier Chris. Han var ivrig på elvebredden fredags morgen for å lære mer om fluefiske med tohåndsstang og Inger Hermansen var tålmodig og dyktig instruktør. Selv om det blåste vel friskt manglet det ikke på vilje til å teste ut den nye teknikken med å bruke lengre stang og kaste med begge hender.

– Gjør sånn og ikke slik, sa Inger som fryktet for at fluene skulle sette seg i bakhodet på noen av prøvekasterne.

Syvsover i særklasse på campen var Phil Allen, fallskjermjeger med tjeneste både fra hæren og luftvåpenet og som har deltatt i de fleste amerikanske utenlandsoperasjoner. Fra den såkalte Desert Storm som varte fra 17.januar 1991 til 28.februar 1991 og var et alliert svar på Iraks invasjon av Kuwait. Amerikanske styrker ledet operasjonen som var støttet av 35 ulike andre nasjoner. Selv om Allen ikke sto opp mens vi var der, fortalte kameratene hans villig vekk om hans meritter som «Airborne», som de kaller fallskjermjegerne i USA.

Ikke politikk

Knut Malin som er camp-manager forteller gjerne hva som opptar amerikanerne. Og det er ikke hvordan norsk forsvars- og utenrikspolitikk blir håndtert med utplassering av 700 amerikanske soldater over en lengre periode, slik norske myndigheter nettopp har åpnet for.

– Siden dette er amerikanere på besøk så snakker vi litt om Donald, men det faktum at Norge skal ha amerikanske styrker stående her, der holder vi oss unna. De som er her og deltar i det amerikanske programmet som kalles for «Healing Waters Flyfishing», som kanskje kan oversettes til at fluefiske lindrer de indre smertene - eller kurerer gruff om du vil. De som besøker oss er plukket ut til å delta på dette opplegget og dette er terapi for dem. Derfor prøver vi å unngå å diskutere politikk, det har dette her lite med å gjøre, sier Malin. Han er godt kjent med at de aller fleste har opplevd en rekke stygge historier.

– De er her nå som del av sitt eget prosjekt, de får se hvordan vi gjør det med vår såkalte kamerathjelp og de lærer om hvordan vi snakker om vanskelig hendelser eller opplevelser fra utenlandstjeneste. Mange har selvfølgelig historier og en bakgrunn som gnager dem, men her lærer vi av hverandre, sier Knut. Han hadde kaffen og frokosten klar i selvbetjeningsteltet da veteranene litt etter hvert krøp ut av sine soveposer, enten de sov i «venorgammer» eller i tradisjonell lavvo.

Ingen klagde over at de ikke hadde sovet, her er frisk luft nok for alles lunger.

Inger Hermansen fra Alta som selv har deltatt i internasjonale operasjoner som soldat og forteller at det er 13. gang NVIO Alta arrangerer fisketur for norske og tilreisende veteraner. Hun peker på Per Martin Ovesen i lokallaget for NVIO som ildsjelen bak arrangementet ved Altaelva.

– Dette er en kjærkommen avkopling for dem som kommer hit på besøk. Jeg prøver å vise dem litt hvordan vi fisker og målet med opplæringen, om den kan kalles for det, er at de skal lære seg å kaste og så skal de være med ut i båt og kaste med flue derfra. De amerikanske gjstene våre har erfaring i alt fra å være politimann i Harlem, til å bekjempe brann i World Trade Center, for ikke å snakke om krigen i Afghanistan og Vietnam. Dette er en annen tilnæring til virkeligheten, her er det ro, her det tid for samtaler og ettertanke, sier Hermansen.

Kjell Arne Sunde hadde forsovet seg, men kompisene mente det var helt greit.

– Han hadde sikkert nektet å stille opp på bilde uansett, sa de våkne.

Enheter som norske soldater har deltatt i internasjonalt:

Tysklandsbrigaden

De allierte seiersmaktene

Tyskland, 1947–1953, 50 000

UNIFIL

United Nations Interim Force in Lebanon, FN, Libanon, 1978-1999, 34 166

UNEF I

United Nations Emergency Force I, Gaza, FN, Midtøsten, 1956–1967, 10 989

ISAF

International Security Assistance Force. NATO, Afghanistan, 2002–2014, 8 326

KFOR

Kosovo Force, NATO, Kosovo, 1999–, 6 151

SFOR

Stabilisation Force, NATO, Bosnia-Hercegovina og Kroatia,1996–2006,3 650

IFOR

Implementation Force, NATO, Bosnia-Hercegovina og Kroatia, 1995–1996, 1 777