11 Qvann-damer dro først med Vargsundekspressen til Hammerfest – med sykler, pakkenelliker og godt humør. I Hammerfest ventet skipper og mannskap på MS Mårøy som var leid til den videre turen til Akkarfjord på Sørøya.

Ombord ble vi møtt med 11 røde roser. Mannskapet hadde aldri tidligere hatt en ren damegruppe med på tur før. En veldig hyggelig gest, synes vi. På vei over sundet kunne vi beskue industrien ved Melkøya, og fra Akkarfjord ser man flammen på Melkøya som et fyrtårn.

Møte med sjefen på fiskebruket

I Akkarfjord ble vi møtt av Ann-Kristin Kvalsvik, daglig leder av fiskebruket Johan Kvalsvik AS. Hun inviterte oss inn på kiosken og fortalte levende om historien til fiskebruket, utfordringer knyttet til båtruter og logistikk, markedet og differensiering i produkter mot hvert market.

Hun er ei tøff dame som leder en stor bedrift med opp mot 40 ansatte i perioder, her er det store pengebeløp i sving og tett kontakt med banken, og hun er kvinnelig leder i et mannsdominert bransje.

Etter besøket hos Ann-Kristin var det tid for reker og vin på brygga, heldigvis under tak for da regnet det kraftig. Utover kvelden klarnet det opp.

De fleste tok en sykkeltur til Storsanden, en enorm sandstrand som etter vår vurdering må være perfekt for campingliv.

Sykkelturen til Gamvik

Etter en solid frokost ombord på MS Mårøy lørdag morgen, og etter grundig turplanlegging fra Lise Ottem, tok vi fatt på sykkelturen til Gamvik. Det er kun fire kilometer, – to kilometer bratt oppover og to kilometer slakt nedover på andre siden. Turfølget var da redusert til ti, da en av oss fikk trøbbel med elsykkelen.

Underveis til Gamvik passerer man også Sandfjell med deilig, myk skjellsand langt oppover fjellveggen. Fjellet er etablert av vind over mange år. I dagene før vi kom, hadde en barnehage vært på Sørøya, og de hadde akt seg nedover Sandfjell.

Tarhalsen var hovedattraksjonen

Ved Gamvik parkerte vi syklene og tok beina fatt. Det er totalt en sju kilometer lang tur med lett terreng først og deretter bratte partier og klatring i stiger de siste to kilometer utover Tarhalsen.

På veien kan man også velge å legge turen om Kjøttvikvarden, et kjent landemerke. Vi valgte derimot å gå målrettet mot hovedattraksjonen; Tarhalsen. Hele veien er merket med Turistforeningens røde T'er.

Stien ut Tarhalsen kalles Fyrvokterveien og består i dag av rekkverk og stiger til å klatre i. Det er bratt, og kan utfordre litt på høydeskrekken. Hele løypa er tilrettelagt av Hammerfest kommune og ble åpnet av Dronning Sonja i 2015.

I enkelte partier fremstår stien som selve Trollstigen, med sikksakkløype ned bratt ur.

Halveis er det satt opp en hytte med vedovn og overnatting til tre. Det går derfor an å ta turen over to dager om man ønsker det. Selv forlot vi sekkene ved hytta og tok siste etappe mere lettbeint.

Etter et kort besøk ytterst på fyret hvor det også ble noen regndråper, valgte vi å gå tilbake. Det var også sju kilometer tilbake, så turen ble på 14 kilometer.

Vel tilbake på MS Mårøy feiret vi bragden med champagne. Og mens skipperen tøffet oss tilbake til Alta inntok vi et nydelig måltid, nemlig finnbiff laget av Eirik Bæivi i Hammerfest.

Alt i alt var det en fantastisk tur, – nokså nært oss, men som absolutt anbefales.

God tur!

Berit Erdal