Vil regionreform og fylkessammenslåing være til fare eller til berikelse for samisk kultur? Klemet Klemetsen og Mikkel Isak Eira, begge politikere fra Kautokeino, er uenige. Klemetsen fra Senterpartiet er skeptisk og tror reform og sammenslåing vil være til trussel, reindriftsutøver Mikkel Isak fra Høyre er mer optimistisk.

– Jeg er kjent med at Sametinget har sagt nei til å bli slått sammen med Troms. Selv flytter jeg til Troms hver sommer med reinflokken. Vi må lære oss å kommunisere bedre, og ikke frykte andre folk, eller være redde for å bli kjent med dem, sa Eira da fylkestinget nylig debatterte fellesnemda for sammenslåing Troms og Finnmark. Eira sier at det har vært mye snakk om Øst-Finnmark i denne saken, men minner om at også indre del av Finnmark har mye folk.

Hvor skal vi gå?

– Jeg mener man skal fordele områder og kultur. Vi kan se på saken om bygging av 420-kilovoltslinja som Statnett nå gjennomfører. Her har vi samarbeidet godt, og jeg mener det er liten grunn til å frykte en sammenslåing. Arbeidsplasser er vi lovet å få fra regjeringen, sa Eira.

Klemet Klemetsen mente på sin side at identitet og tilhørighet var særdeles viktig.

– Det har vært mye tvil om hva denne reformen vil bety. Mange sier de er enige og går inn med åpne armer. Vi som elsker Finnmark og hører til her, hvor kal vi gå, spurte Klemetsen, som ble valgt inn som fylkestingsrepresentant fra Venstre, men som brøt med dem da partiet gikk i miljøforlik om bilavgiftene på Stortinget.

Uheldig med tvang

Klemetsen stilte stilte spørsmål med hva slags betydning en sammenslåing vil kunne få på samisk språk og kultur.

– Det bør være slik at majoriteten får bestemme, og når nesten 90 prosent av dem som avga stemme ved folkeavstemningen sa nei, så burde regjeringen lytte til dette, sa han, og mente man sto overfor et tvangsvedtak som neppe ville være godt for noen.

– Jeg tror ikke det er noen som blir lykkelige av et slikt vedtak, og jeg tror ikke vi i Finnmark får det noe bra med tvang. Vi må lytte til folket som vi har i ryggen, sa fylkestingsrepresentanten, som i likhet med Eira holdt sine innlegg til fylkestinget på morsmålet samisk.

Også Inga Berit Anne Sara fra Arbeiderpartiet var tvilende på folkets vegne.

Rødvinskveld i Asker

– Demokratiet har ikke alltid slått godt ut for minoriteter, og det selv om fylkestinget to ganger har sagt man ikke vil bli slått sammen. Stortinget bryr seg ikke om folk i Finnmark, så jeg lurer på om de ikke har tro på befolkningen, sa Sara under fylkestingsdebatten.

Arbeiderpartiets Bjørg Masternes mente ideen om regionreformen måtte ha kommet i stand en sen rødvinskveld i Asker.

– Dette er så finnmarksfiendtlig som det går an å få det. En ovenfra og nedad holdning som viser regjeringens sanne ansikt. De velger bort hva folk mener, framholdt Masternes.

HVA MED OSS? – Språk og kultur er under press, og ingen vil ha tvang, sa Senterpartiets Klemet Klemetsen til fylkestinget. Foto: Magne Kveseth