Regjeringen er avhengig av KrF for å ha flertall bak seg i Stortinget. KrF har siden statsbudsjettet ble vedtatt sist høst brukt den unike posisjonen til å få inn en ekstrabevilgning til 100 nye studieplasser nasjonalt. Kravet fra Finnmark, og KrF, har vært 30 av studieplasser til utdanning i sykepleie ved Campus Alta. Nå får Alta 20 av de 100 ekstra studieplassene som er vedtatt.

– Det er bare å rose KrF for innsatsen, men jeg vil samtidig berømme den jobben vår stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt har gjort for å sikre restart av sykepleieutdanningen i Alta. Både jeg som gruppeleder og lokallagsleder Odd Erling Mikalsen har hatt tett kontakt med Bengt Rune under oppfølgingen av denne saken, sier Ronny Berg til Altaposten.

Ingen selvfølge

Altaposten har de siste ukene og dagene vært tett på saken, og har sett at det har vært en «intern tautrekking» i regjeringsmiljøet om fordelingen av de 100 ekstra studieplassene.  Svært mange av utdanningsinstitusjonene har presset på for å få igangsatt nye studier gjennom tildeling fra potten med de 100 ekstra studieplassene.

FORNØYD: Smilene satt løst hos gruppeleder Ronny Berg og leder av Alta Frp, Odd Erling Mikalsen, da det ble kjent at Alta har vunnet fram med restart av sykeopleierutdanningen etter hard jobbing, ikke minst insternt i regjeringspartiene. Foto: Jarle Mjøen

– Fra Altas side hadde vi veldig gode argument. Rekrutteringen av sykepleiere i Finnmark er blitt en kjempeutfordring. Med en eldrebølge som nå kommer for fullt over hele landet må omsorgstilbudet bygges ut i alle kommunene i Finnmark. Ikke minst skjer det i Alta med utbyggingen av Alta Omsorgssenter. I tillegg kommer den økte aktiviteten ved Klinikk Alta, og det haser med å få på plass rekrutteringstiltak som virker, påpeker Berg.

– Du er sikker på at 3-årig sykepleierutdanning ved Campus Alta vil virke?

– Vi har tidligere hatt sykepleierutdanning i Alta. Prøveprosjektet var en kjempesuksess både i forhold til antall søkere, gjennomføringsgrad og kvalitet på studentene som kom ut av studiet. Ikke minst viktig var den svært høye andelen lokal rekruttering til studiet, noe  som ga sykepleiere som ble i Finnmark. Så, ja, dette vil være et viktig bidrag til å dempe rekrutteringskrisen.

Oppstart i januar

Selv om både lokale representanter for regjeringspartiene Frp, Venstre og Høyre har gjort en jobb,  er det bred enighet i det politiske miljøet om at KrF har hovedæren. Alta-vennen Hans Fredrik Grøvan i KrF har vært sentral i kampen for de 100 ekstra studieplassene hvor altså 20 går til Alta.

FIKSET 20 PLASSER: Hans Petter Grøvan, KrF, (t.h) har vært viktig for å restarte sykepleierutdanningen i Alta. Med hjelp fra Frank Bakke-Jensen (H), Bengt Rune Strifeldt (Frp) har utdanningsminister Iselin Nybø nå gitt klarsignal for at UiT Campus Alta får 20 ekstra studieplasser som sikrer oppstart av utdanningen i januar 2019. Foto: Hans Kristian Tholrbjørnsen

– Det er et stort behov for å utdanne flere sykepleiere, ikke minst i Finnmark, og jeg er derfor veldig glad for at vi kom til enighet om å bevilge ekstra studieplasser. Dette var en viktig sak for KrF i forhandlingene, sier Hans Fredrik Grøvan, stortingsrepresentant for KrF.

Han mener at det er svært viktig studiet også tilpasses at det er store rekrutteringsutfordringer i kommunen i Finnmark med overveiende samisktalende del av befolkningen.

– Vi har bedt UiT vurdere om det er mulig at enkelte emner blir tilbudt på samisk og om dette lar seg gjøre ville det styrke utdanningen ytterligere, sier Grøvan.

Det er noe Frp-gruppeleder i Alta, Ronny Berg, er svært godt fornøyd med.

– Jeg er glad for at studiet tar for seg lokale utfordringer og tilpasses til det.

Kamp om sykepleierne

Stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt (Frp) har hatt sykepleierutdanningen høyt på sin agenda, og har jobbet i det stille inn mot regjeringskanalen for å sikre snarlig oppstart.

– I utgangspunktet er det høgskolene og universitetene selv som har ansvaret for å dimensjonere utdanningene etter det behovet som er, men her er jeg glad for at Stortinget også har kunnet bidra med disse viktige studieplassene, påpeker Strifeldt overfor Altaposten og legger til at det ikke bare er i hjemkommunen Alta det er blitt en kamp om sykepleierne, men stort sett over hele Finnmark.

– Jeg er utrolig glad og lettet over at vi fikk en løsning som vil være bra for Finnmark.

Også Venstres Trine Noodt jubler for at regjeringspartiet Venstre både har sett rekrutteringskrisen i Finnmark, og at sykepleierutdanning i Alta er et svært godt tiltak.

– Vi hadde utdanningsministeren på besøk i Alta, og sykepleierutdanningen var et viktig tema for Alta Venstre i de samtalene vi hadde med Iselin Nybø, forsikrer Noodt.

Oppstart i januar

Nybø bekrefter at hun fikk viktig info både fra partifeller og ledelsen ved UiT campus Alta.

– Da jeg besøkte UiT campus Alta i mai var muligheten for en desentralisert sykepleierutdanning et av de temaene jeg diskuterte med ledelsen og budskapet var at behovet i Alta er stort. Jeg er glad for at vi nå får til dette allerede fra januar 2019, sier forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø (V).