– Det som har gått under radaren er at NVE har til høring et spørsmål som påvirker kraftutbyggere i nord. En stor kraftutbygger kan få en linjeregning på millioner på grunn av en flaskehals eksempelvis i Nordland. Og så må kanskje Finnmark betale for gamle synder som er gjort over år. Jeg mener man må ta en beslutning om et mulighetsrom slik at Finnmark kan si nei til noe. Finnmark bør avvise Statnett sin søknad om fritak. Det neste må være at Statnett konsesjonssøker bygging av nett østover, sa Harald Dirdal fra selskapet Grenselandet AS seg da han fikk fortelle Finnmark fylkesting om fylkets kommende utfordringer.

Han mente man må skape allianser rundt dette arbeidet og sa at det kanskje viktigste for en utvikling i Finnmark i dag er at det sitter en finnmarking (Karl Eirik Schjøtt-Pedersen) i ledelsen av Norsk olje og gass.

– Problemet i dag et at prosessen ikke er politisk styrt, dette må ankes inn til olje- og energidepartementet (OED) slik at man får en politisk beslutning bak utbyggingen. Det er uforståelig for meg at man ikke skal ha dette til politisk behandling. Her trengs det politiske beslutninger, var rådet fra Dirdal til Finnmark fylkesting.

Dirdal dels raljerte over manglende politisk styring av Statnett, og slo fast at Finnmark står overfor store utfordringer. For å gjøre klart for fylkespolitikerne hva de egentlig kan ha i vente.

Finnmark for tur

– På sekstitallet skjedde det noe i Rogaland som seinere har fått stor betydning for hele landet. Nå kan det samme skje i Finnmark. For på 60-tallet var det en liten beslutning som hadde enorm betydning for Rogaland, nemlig det at Phillips petroleum bestemte seg for å etablere sitt hovedkontor i Stavanger. Ordføreren den gang het Arne Rettedal, seinere kommunalminister blant annet og rådmannen het Konrad B. Knutsen. De fikk beskjed om hvilke 40 ting Phillips var på jakt etter og kommuneledelsen møtte Phillips med beskjed om at de 40 ulike punktene ikke var noe problem – og det selv om kommunen i utgangspunktet ikke hadde noen av de 40 sakene klare. I dag er det 40.000 arbeideplasser knyttet til dette og hvorfor jeg sier det er at Finnmark står foran det samme. Finnmark er Norges mest spennende fylke, uten tvil, verden banker på døra og det store perspektivet er oljevirksomheten som kryper østover. Tenk på olje, på jernbane og gass, mineralvirksomhet og nordøstpassasjen. Hvorfor tror dere verdens rikeste mann, Jeff Bezos besøkte Alta, det var neppe bare for å ha ferie, sa Dirdal.

Kraft og linjer

Dirdal mente man kanskje må tenke litt annerledes enn før, ha en strategi som et fylke, dette er mulighetene som begynner å tegne seg og så har man alt det som skjer ellers i Finnmark.

– Det er en aktivitet og et trøkk som aldri før, det finnes driftige finnmarkinger over hele landet

Europas billigste kraft finnes i Finnmark, kanskje verdens billigste kraft og dette er en konkurransefordel som kan utnyttes hvis man ønsker det. Men for å få det til må man ha infrastrukturen på plass og da først åpnes det et mulighetsrom og knytter man alt sammen så skaper man dette mulighetsrommet som gjør at industrien synes dette er interessant. Statnett søker nå om å få slippe å bygge linje østover. Statnetts begrunnelse henger ikke på greip, de tar utgangspunkt i at vindkraften er samfunnsmessig ulønnsom. Det er etter min mening bare sprøyt. For hvis NVE gir Statnett fritak for tilknytningsplikten så vil man se at de som vil satse trolig bare glemmer dette, sa Dirdal.

KLAR TALE: Harald Dirdal la ikke fingrene i mellom da han lekset opp for fylkestinget om viktigheten av å bygge infrastruktur under politisk ledelse.