Beaivváš og videregående skal bygges som fellesbygg. Det ble presentert på en pressekonferanse med Trine Skei Grande, Monica Mæland og Jan Tore Sanner fredag klokka 09.00.

Det er en stor dag for videregående skole og teateret.

– Sprett champagnen - nå kommer en ny tid for samisk videregående skole, kommenterer tidligere mangeårig styreleder for de samiske videregående skolene i Finnmark, Anton Dahl. Han sier dette er en kamp som har vært kjempet i så mange år at i dag kan man la champagnekorkene smelle og sette bløtkaka på bordet.

Statsbygg kan starte planleggingen

De tre statsrådene Trine Skei Grande, Monica Mæland og Jan Tore Sanner presenterte i dag planene som betyr at Statsbygg skal planlegge samlokaliseringen av Samisk videregående skole i Kautokeino og Beaivváš.

PRESENTERTE: Kulturminister Trine Skei Grande (V) kunne glede finnmarkingene med at Statsbygg skal bygge nytt teater og samisk videregående skole i Kautokeino. (Arkivfoto) Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Tre ministre har skrevet under på dette og det jobbes med at man skal få bevilget penger over statsbudsjettet, så det blir spennende å se den videre prosedyren for dette, sier Anton Dahl. Han legger til at dette blir en ny tidsregning for samisk undervisning og at reindriftsskolen nå får sin egen avdeling er kjempeviktig når vi vet hvilke utfordringer reindrifta står overfor,  sier Anton Dahl, som håper det er sprettet champagne og at kaka står på bordet hos rektor Ellen Inga O Hætta og de andre ved skolen.

Synlig språk

Ei pressmelding fra departementet slår fast at Statsbygg får i oppdrag å planlegge samlokalisering av Samisk videregående skole og Beaivváš.

Regjeringen har besluttet å legge samlokalisering av  samisk videregående skole og det samiske teateret i Kautokeino til grunn for videre planlegging. Nå gis oppdraget til Statsbygg om  å foreta videre avklaringer av prosjektet, heter det.

– Jeg er glad for vi nå har fått en avklaring om veien videre for den videregående skolen og at den skal samlokaliseres med det samiske teatret  Beaivváš.  For språkfagene vil det kunne være en styrke å møte de samiske språkene i mer synlige former som skuespill. Andre læreplanmål vil også kunne oppfylles gjennom samarbeid med teatret, eksempelvis lage kostymer eller rekvisitter for de som går på industriell teknikk eller bygg og anlegg. Dette vil også kunne bedre rekrutteringen til skolen, og det ønsker vi å støtte opp om, sier kunnskapsminister Jan Tore Sanner.

Både skolen og Beaivváš har lenge hatt behov for nye bygg. En samlokalisert løsning vil gi teatret og skolen gode muligheter for å dra nytte av hverandre og for å styrke samisk kultur og språk, heter det i pressemeldingen.

Rekruttere

– Et felles bygg vil kunne føre til en vitalisering av både skolen og teateret, og gi tilbudene en annen kraft enn i dag. Beaivváš er en av Norges nasjonale teaterinstitusjoner. Det er derfor viktig å legge til rette for gode og fremtidsrettede løsninger. Mitt håp er at vi med dette får hentet ut det potensial teatret ser for rekruttering av unge, samisktalende skuespillere, sier kulturminister Trine Skei Grande.

Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš ble først etablert som en frigruppe i 1981. I 1987 ble Beaivváš stiftet som aksjeselskap og kulturinstitusjon, i 1991 ble teateret lagt inn som fast post på det norske statsbudsjettet, og i 1993 ble Beaivváš definert som en av Norges nasjonale teaterinstitusjoner.

Ringvirkninger

Samisk videregående skole og reindriftsskole har røtter tilbake til 1952, da Statens heimeyrkesskole for samer ble opprettet. I 1988 ble denne skolen slått sammen med Statens reindriftsskole. Den samiske videregående skolen i Kautokeino er den eneste som gir tilbud i de samiske studietilbudene reindrift, duodji og arktiske matfag.

– Et nytt fellesbygg i Kautokeino vil kunne gi positive ringvirkninger for hele det samiske samfunnet. Det er viktig og berikende for Norge å ta vare på samiske språk, samisk kultur og tradisjoner. Både skolen, teatret, kommunen og Sametinget er positive til en samlokalisering, det har også vært viktig i denne saken, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.