Tillitsvalgt og leder av Norsk Psykologforbund (NPF) i Finnmark, Alf Martin Eriksen, forstår lite av at det offentlige tilbudet strupes for økonomi og ressurser, samtidig som private psykologfirmar henter ut millioner av kroner fra budsjettet til psykisk helsevern.

– Jeg anslår at vi fra 2012 til 2015/16 har brukt 30 millioner på såkalte fristbruddpasienter. Det er pasienter som på grunn av manglende kapasitet i det offentlige har rett til å få behandling privat, forklarer Eriksen.

Han bruker ordet velferdsprofitører om de private. Eriksen hevder at timeprisen hos de private aktørene er skyhøyt over timeskostnaden som framkommer når pasienten får offentlig behandling.

– Ikke bra

Gruppeleder for Ap i Alta, Ole Steinar Østlyngen, er sterkt uenig i et system der det offentlige tilbudet strupes samtidig som markedet legges åpent for private. Han registrerer påstandene om at det har vært gjort kutt i psykiatrien for å skape bærekraft for å tåle tunge investeringer i nytt sykehus i Hammerfest.

– Vi må få gi det offentlige behandlingsapparatet ressurser til å kunne utføre jobben slik at vi ikke tvinger pasienter over på dyre private løsninger som det offentlige må betale. Psykisk helsevern i Finnmark kan ikke leve med kutt i rammene, og dette kan vi ikke godta, sier Østlyngen.

Han er også opptatt av at vi får en sykehusstruktur i Finnmark hvor pengene ikke brukes på transportere pasientene over store avstander.

– Pengene må brukes på behandling, ikke på reisekostnader, slår Østlyngen fast og legger til at det er politiske forskjeller i hvilke rammer helsetilbudet i nord må ha.

– Ap har foreslått 400 millioner kroner mer til Helse Nord enn den blå regjeringen. Vi må ha penger for å utvikle gode tilbud. Kutt i rammene fra Høie og co er med å skape de problemene psykisk helsevern i Finnmark nå opplever, sier Ap-politikeren.

Alvorlig

Venstres Trine Noodt maner politikerne i Finnmark til tverrpolitisk reaksjon. Hun er mot et system der befolkningen som allerede har et dårlig tilbud skal straffes gjennom store kutt. Selv om Helse Nord allerede har gjort vedtak på kutt i rammene til psykisk helsevern i Finnmark med 20 millioner kroner, er det fortsatt mulig å få dette endret før vedtaket er endelig.

– Vi som ansvarlige politikere kan ikke godta dette. Befolkningen i Finnmark har rett på likeverdige tilbud med resten av Helse Nord-området og resten av landet, påpeker Noodt.