Tore Bratlien er bosatt i Berlevåg, tirsdag var han tilfeldigvis innom Alta på gjennomreise til Oslo, og hadde tid til å rusle rundt i sentrum i det fine solskinnet.

Mellom Nordlyskatedralen og Nordlysbadet fikk han øye på noe han ikke kunne la være å kommentere.

På bakken i den fargeglade aktivitetsparken ChillYou er sanden borte. Kommunen har støpt et heldekkende gummiunderlag over hele plassen.

– Her finner jeg en fin lekeplass som er under etablering, og den lekeplassen blir pyntet opp med gummigranulat i flotte blå og rosa farger. Og mye av dette materialet har allerede havnet ute på grøntområdet ved siden av, helt oppsmuldret, sier Bratlien.

UTENFOR MATTA: I gresset utenfor aktivitetsparken ligger det løst gummigranulat i forskjellige farger. Foto: Trine Vidunsdatter

Rundt lekeplassen er det satt opp et midlertidig gjerde, fordi kommunen legger et nytte dekke over det laget som ble anlagt i fjor.

I gresset utenfor gjerdet det små partikler i forskjellige farger, han fyller hendene opp med løst gummigranulat.

Brytes ned til mikroplast

– Tidens tann vil bidra til at dette gummidekket løsner opp. Man kan gjerne kalle det gummigranulat, men med tiden brytes det ned til mikroplast. Nå vet vi jo, og har mange bevis for, at dyrene får plast og den slags i organene sine og dør av det, sier han.

Bratlien sier at han nesten ikke finner dekkende ord for hva han synes om det.

– Det er skrekkelig, det er nedslående og trist at menneskene skal levne så mye plastikk rundt seg.

Han forteller at han sammen med mange andre i Berlevåg engasjerer seg i fugler, men også hva plastsøppel gjør med fuglelivet. Derfor jobber de sammen med å rydde kystlinjene for plast.

– Vi studerer fuglene og tar bilder av de, og er så heldige å ha sjeldne måkearter som rosenmåke blant annet, sier han med et smil.

Han inrømmer villig at også han har en vei å gå når det gjelder det å bli enda mer miljøbevisst, men han påpeker at det er viktig at alle tar noen skritt i en mer miljøvennlig retning.

Svineri å ta i bruk materialet

– Det er et paradoks at man med den ene hånden underviser ungene i dag i forhold til å ta bedre vare på naturen og bruke mindre plast, samtidig går kommunen ut og bruker gummigranulat.

Han ser tanken bak kommunens valg av underlag i aktivitesparken og skjønner at tanker er god.Selv har han mer tro på at unger har godt av å slå seg litt, slik man gjorde før.

– Det er noe svineri at kommunen tar i bruk denne typen materiale, de kan kalle det miljøvennlig, men det er ikke godt for dyrene å få det i magen, avslutter Tore Bratlien.

Støtdempende underlag

Jon-Håvar Haukland er virksomhetsleder for Miljø, park og idrett i Alta kommune.

BLIR I MATTA : Virksomhetsleder Haukland, mener at gummiunderlaget i aktivitesparken er trygt for miljøet, i motsetning til løse gummigranualer som blir brukt på fotballbaner. Foto: Arkiv: Kita Eilertsen

Han forklarer at det heldekkende underlaget er laget av granulert gummi som er limt sammen til en hel matte. Den ligger der for å sikre at ungene skal falle mykt om uhellet skulle være ute.

– Hvilke vurderinger ligger bak kommunens valg av materiale i lekeparken?

– Det skal være en funksjonelt og fin heldekkende matte, det er ikke løst granulat påpeker miljøleder Haukland.

– Hva mener du om underlaget i forhold til miljø?

– Her er det ikke tap av gummigranulat slik som vi kjenner det fra for eksempel fotballbaner med kunstgress. Det er jo der utfordringene har ligget med tap av gummi, sier Haukland.

Tror løse biter skyldes pågående vedlikehold

Han sier videre at årsaken til at de legger nytt underlag i år skyldes en reklamasjon på jobben som ble gjort i fjor. Videre sier han at det skyldes at entrepenøren kom veldig sent i gang med leggingen, og at det da sannsynligvis ble for lav temperatur slik at det gikk ut over kvaliteten på det produktet som ble levert.

Haukland sier at han hverken har sett eller hørt noe om det løse granulatet som ligger utenfor lekeplassen.

– Løst granulat skal det ikke være. Om det finnes så er det antakelig en entreprenør som ikke er ferdig.

– Vet du hvor lang levetid dette dekket har?

– Vi regner med at det er mange år. Jeg antar 20 år, kanskje mer.

Kan være resirkulerte bildekk

Blant det løse granulatet Tore Bratlien fant i gresset rundt parken lå det også noe svart granulat.

Svart granulat blir brukt i storstilt skala på fotballbaner med kunstgress, men også som underlag til heldekkene gummimatter blant annet på steder med lekeapparater for barn.

Det er et produkt som vanligvis blir laget av resirkulerte bildekk, og som derfor også gjerne inneholder flere forskjellige miljøgifter.

Miljølederen bekrefter at det også ligger et svart lag i bunnen av det fargede gummidekket i Chillyou-parken.

– Vet du hva det er?

– Nei, men jeg går ut i fra at det er opphøgde dekk, avslutter Jon-Håvar Haukland.