Det tyske ekteparet går rundt i Alta sentrum og leter etter en minibank og siden Altapostens utsendte leter etter turister er saken klar. Undertegnede finner minibank til Ernie og Gisela, mens de gir oss et lite interjvu.

– Vi kommer fra Honningsvåg og det var det ikke muligheter å få ut penger. Ingen minibank. Ingenting. Det var helt kaputt, sier Ernie, og slår ut med hendene.

Henriette Bismo Eilertsen i North adventure i Alta medgir at minibank er noe turister etterspør.

– Ja, minibank og muligheten til å veksle valuta, sier Eilertsen, som er leder for turistinformasjonen.

Banksjef i DNB i Alta, Bjørn Helge Andreassen, medgir at å komme med en bunke sedler med utenlandsk valuta for å veksle om til norske penger, det er ikke mulig lenger i den norske bankverden.

– Nei, det går ikke. Vi operere ikke med sedler lenger. Men pilene har også stupt med tanke på de som etterspør dette, sier banksjefen, som iallefall kan tilby turistene minibank. En av to gjenværende i Alta, etter at Nordea stengte sin. Den andre gjenlevende er i Sparebanken-bygget.

– Hvis jeg skal anbefale turistene som kommer til Norge noe, må det være mastercard, som de kan ta ut norske valuta fra i minibankene, sier Andreassen.

– Hva med Visa, som de også kan bruke i butikker og på restauranter?

– Ja, Visa fungerer også greit, inntil uhellet er ute og du kanskje mister eller blir frastjålet kortet. Med mastercard er det på en måte banken sine penger du bruker, mens med Visa tappes det rett fra din egen konto. Du vil kunne få tilbake de pengene også, hvis du har handlet uklanderlig selv, men du er aller sikrest med mastercard, mener Andreassen.

Så tilbake til Ernie, som er samme med sin kone Gisela på midnattsoltur i nord. Akkurat det med knallsuksess.

– Vi har sett midnattsola, men ikke på Nordkapp. Vi opplevde midnattsola da vi leide en hytte på veien mot Nordkapp, forteller Ernie, mens kona beskriver det hele slik:

– Es war wunderbar!

På spørsmål om de hadde råd å gå å legge seg og sove mens midnattsola viste seg fra sin beste side, svarer Ernie:

– Ja, ja, vi la oss å sove. Det er ikke første gang vi er i Finnmark og ser midnattsola. Vi har vært her flere ganger. Blant annet i 1975. Da var det knapt veier her. Ja, i 1965 var jeg også her. Veien til Kautokeino var rene Bambi-veien. Det var litt av en ekspedisjon, mimrer han.

– Var det romantisk da dere opplevde midnattsola fra den lille hytta utenfor Honningsvåg i år?

– Det er ikke første gang vi opplever midnattsola har jeg jo sagt, ler Ernie.

– Men det kan være romantisk likevel...?

– Ja, ja, det er alltid romantisk. Når sola begynner å skinne, bruker jeg å si til min kone: La oss hive oss i bilen og kjøre 2000 kilometer nordover, ler Ernie før han utroper:

– Der står det DNB! Nå håper jeg at jeg får ut penger.