Først sang fylkestinget bursdagssangen - så stemte flertallet nei takk til Monica Mælands fellesnemnd. Før Mæland kvitterte med å redusere Finnmarks andel i en mulig nemnd fra 17 til 9 mandater.

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik, fikk ikke uventet beskjeden om at kommunalministeren svinger pisken over Finnmark.

– Selv om det ikke var uventet er jeg likevel overrasket over at hun spiller et så høyt spill og vil straffe oss med en nemnd med bare 9 medlemmer. Hun kan nok vedta en forskriftsendring, men kreves det en lovendring for må gjøre dette så må hun tilbake til Stortinget og jeg stiller spørsmåltegn ved lovligheten av denne forskriftendringen. Mæland mener åpenbart at Troms kan utgjøre et flertall alene og at dette er grunnen til at tallet er fastsatt slik og at man sier det skal følge innbyggertallet, sier Vassvik.

Hun legger til at Finnmark så langt ikke har avgitt noen fullmakter og heller ikke har avgitt myndighet.

– Jeg lurer derfor på om de kan behandle saker som angår Finnmark i denne nemnda i det store og hel. Jeg vil søke støtte hos jurister på dette for det finnes dem som også stiller spørsmål ved akkurat dette.

– Kom beskjeden fra Mæland som en ytterligere provokasjon synes du?

– Selvfølgelig blir man litt mer opptrekt, men her må statsråden ta det fulle og hele ansvaret. Får vi skylda for dette så får de andre partiene gå i seg sjøl og se på hvordan man straffer hele Finnmark på denne måten. Vi har ingen intensjon om å møte i det utsatte fellesnemndsmøtet 13. august og vil heller ikke foreta oss noe for å møte.

BLIR OPPTREKT: Fylkesordfører Ragnhild Vassvik, Ap er forundret over statsråd Mælands straffemetode mot Finnmark fylkesting og fylkets befolkning.