– Vi har tatt lekene bort, de ble straks fjernet fra hyllene våre, sier Kirsti Finstad Nilsen på lekebutikken Kozmos på Parksenteret.

Squishies ble fjernet fra hyllene torsdag morgen da det var blitt kjent at lekene kan inneholde gifter som kan gi leverskade, irritere øyne og gi pustevansker, og være skadelige for foster.

– Vi ble gjort oppmerksom på det gjennom avisskriverier, og fikk mail fra kjeden i dag der de anbefalte oss å ta dem ut, forteller Finstad Nilsen.

Lekebutikkene i Alta må de inn på lageret for å finne noen squishies. Hos Ringo hadde de utallige sorter, hos Kozmos bare en som lignet pommes frites. Vi kan skjønne hvorfor de er så populære. Lekene ser ut som matvarer, dyr og dagligdagse ting, de passer i hånden og kan klemmes og formes, og fungere som en stressball – de er gode å klemme på, og fine samleobjekter.

Nå tyder imidlertid alt på at de ikke bare blir fjernet fra butikkhyllene, men også hjemme.

SKVISES UT: De populære skumlekene squishies blir nå fjernet fra alle butikkhyller. Her det Kirsti Finstad Nilsen med siste rest i sin butiikk. Foto: Kita Eilertsen

Ville være sikker

Også hos Ringo på Amfi Alta ble de populære skumlekene fjernet straks de fikk høre om det.

– Vi valgte å fjerne alt for å være hundre prosent sikker. Og så har vi lagt ut krav til leverandørene om hundre prosent dokumentasjon før vi eventuelt begynner å selge dem igjen, sier Irene Wirkola, daglig leder på Ringo, som også er en del av kjeden Nordic Toy Team som sendte ut pressemelding onsdag.

FJERNER ALT: Silje Walseth hos Ringo var også snar med å ta vekk de ulike modellene av squishie-leken fra hyllene. Foto: Kita Eilertsen

Ingen av lekebutikkene i Alta har hatt de tolv produktene som er funnet giftige, men siden de inneholder lignende skum og ikke er testet, så har de valgt å fjerne dem.

Kan gi leverskade

Lekene inneholder for høye verdier av dimenthylformamid (DMF) som kan gi risiko for leverskade og forbigående irritasjon av øyne og pustevansker hos barn. Det kan også være skadelig for foster.

Det var den danske Miljøstyrelsen som har testet tolv ulike squishies. Alle inneholdt farlige stoffer. Den danske Miljøstyrelsen har mer omfattende undersøkelser enn EUs gjeldende sikkerhetsstandarder. De advarer mot skumfigurene etter funn av farlig kjemikalier på lekene. Figurene viste blant annet for høye verdier av stoffet dimenthylformamid (DMF). Stoffet kan gi risiko for leverskade og forbigående irritasjon av øyne og pustevansker hos barn. Det kan også være skadelig for foster, skriver de på sine hjemmesider.

Også Forbrukerrådet har advart mot lekene.

Norske lekebutikker er trygge

Lekeimportøren VN Leker var litt sein med å få farsotten squishies ut i butikkene. Det er egentlig selger Henrik Nielsen glad for i dag.

– Norske lekebutikker er som regel veldig trygge, og det gjelder alle kjedene. Både grossister og detaljister er utrolig ansvarsbevisste. De tar merking og tester seriøst, sier Henrik Nielsen.

Han selger blant annet biler og babyleker til Alta. Men squishies kom de litt seint med, akkurat som med fidget spinneren i fjor. Årsaken er den omfattende testingen.

– Vi rakk ikke å få god nok dokumentasjon på squishies, og fikk dem ikke i handelen. Det er på grunn av kravene vi har til dokumentasjon. Men det som er synd er at mange ser video med lekene på nett, og handler i nettbutikker fra utlandet. Da har de verken trygghet eller oppfylte krav til dokumentasjon, sier Henrik Nielsen som akkurat nå er glad de ikke har levert skumlekene til Alta.

UT MED FARLIGE LEKER: Lekeimportøren Henrik Nielsen Foto: Kita Eilertsen

Kan ta kontakt

Begge lekebutikkene i Alta har en melding til de som har handlet hos dem.

– Er det noen som er bekymret for squishies de har kjøpt, kan ta kontakt med oss, sier Wirkola.

– Det er sikkert noen som er bekymret. Og kommer de hit, skal de få pengene tilbake. De må gjerne ha kvittering, men uansett skal vi nok løse det, sier Kirsti Finstad Nilsen.