– I den situasjonen vi er nå – der fylkestinget i Finnmark skal ta sin beslutning torsdag – synes jeg det er vanskelig å se for seg en helt ny forskrift på fredag. Da synes jeg det beste er å utsette det konstituerende møtet, sier Willy Ørnebakk, fylkesrådsleder i Troms.

Han vil ikke være med på verken å si at finnmarkingene er vanskelige, eller at man skal tvinge gjennom en rask prosess. Når Finnmark ikke vil utnevne representanter til fellesnemnda, synes ikke Ørnebakk det er naturlig å ha noe møte på fredag.

Han sier han er redd det blir mye fokus på om møtet og beslutningene der vil være juridisk holdbart.

– Sakspapirene vil komme seint, og alt dette vil få fokus i stedet for den virkelige diskusjonen. Så jeg ser ikke helt for meg hvordan denne uka vil ende, men tror det vil være klokt å utsette møtet. Dette er en stor prosess! mener han.

Synes du finnmarkingene er vanskelige som ikke vil utnevne representanter?

– Jeg har full respekt for at man i Finnmark har sine diskusjoner. Vi har hatt vår måte å håndtere det på i Troms. Fylkesrådet gjør det fylkestinget har bestemt, og fylkestinget har vært veldig opptatt av at vi skal være med.

Møtes i Alta fredag

22. juni har kommunalminister Monica Mæland innkalt til det første møtet i fellesnemnda som skal samordne og forberede fylkessammenslåing. Dette foregår i Alta på fredag. Finnmark fylkesting møtes i Alta dagen før.

Troms har valgt sine 19 representanter, men Finnmark nekter å utpeke sine 17.

Ørnebakk sier han ser det som svært viktig nå å skape trygghet for de ansatte.

– Det er uheldig å se at folk har begynt å søke seg andre jobber, sier han.

Men jeg er også bekymret for at vi blir hengende etter de andre fylkene, slår Ørnebakk fast.

Kan bli «enda verre»

I innkallinga fra statsråden står det at dersom Finnmark ikke vil oppnevne medlemmer, vil hun komme med en ny forskrift. Da vil hun gå etter folketallet i Troms og Finnmark. Det tar finnmarkingene som en trussel.

Hvordan tror du fellesnemndas medlemmer fra Troms vil forholde seg til det om det ikke er noen fra Finnmark?

– Jeg vet at fylkestinget er opptatt av vekst og utvikling i hele fylket, kan ikke skjønne annet enn at det nye fylkestinget også vil være opptatt av utvikling i hele fylket, sier han.

Det Ørnebakk imidlertid er redd for, er at Troms og Finnmark vil komme i bakleksa når det gjelder nye arbeidsoppgaver som skal ut til distriktene, like fullt som om vi har en ny organisasjon på plass innen 1. januar 2020.

Ørnebakk er selv en av de 19 representantene som Troms har utnevnt, fra ni ulike partier. Ikke hele Finnmark er imot å utnevne representanter. I Alta har et tverrpolitisk utvalg bedt Finnmark fylkesting om å følge loven og oppnevne representanter til fellesnemnda.