– Bussene skulle korrespondere, men da bussen fra Skaidi kom så seint til Alta var Tromsøbussen allerede gått. Dermed måtte jeg vente et helt døgn på neste buss, sier hun, en smule forarget over ufrivillig hotellopphold natt til tirsdag og at bussene ikke «snakket sammen».

Med buss bare en gang om dagen er det svært praktisk at Snelandia-appen viser at bussen fra distriktene inn mot Alta korresponderer videre til Tromsø. Like praktisk er det ikke når Finnmarksbussen er forsinket, og bussen til Tromsø ikke venter de få minuttene det er snakk om. Bussen fra Repparfjord og Skaidi skulle ankomme Alta 10.37 og bussen til Tromsø skulle gå 10.55.

SNELANDIA: Finnmark fylkeskommune sin reiseapp Snelandia viser at bussen fra Skaidi til Tromsø skal korrespondere. Foto: printscreen

Solbjørg skulle ta bussen fra Repparfjord til Tromsø.

– Jeg synes godt den kunne ha venta til bussen fra Skaidi var kommet, sier hun, som er fra Finnmark men har bodd i Tromsø hele sitt voksne liv. Likevel er hun og blir en ekte finnmarking, og har den kjære hytta si i Repparfjord, der hun koser seg. Ja, hun har faktisk satt poteter der også i år.

Bussturen mellom Repparfjord og Tromsø har hun tatt mange ganger. Hun tror flere andre også må ha blitt rammet av at bussene ikke venter på hverandre.

– Skal bussen korrespondere slik det ser ut i ruta, eller ikke? spør Solbjørg.

Somlet litt

Det var allerede da hun gikk på bussen på Skaidi at hun synes bussjåføren somlet litt med billettene. Det gikk i hvert fall litt tregt å komme seg av gårde.

– Jeg mener jeg sa at jeg skulle videre til Tromsø. Men da vi kom til Alta var bussen til Tromsø borte vekk. Den hadde gått ifra meg, sier hun.

Hun gikk inn på Turistinformasjonen like ved, og høre at bussene ikke skulle korrespondere.

– Jeg synes det er galskap! Selv om det er to forskjellige busselskap, så burde de ha korrespondert, synes hun.

Måtte ta inn på hotell

For Solbjørg var det ikke annet å gjøre enn å ta inn på hotell.

– Der er det jo ikke noe pensjonistpris akkurat. Men jeg hadde jeg det veldig fint, fikk rom i øverste etasje på Thon Hotell og hadde fin utsikt. Og nydelig frokost, så der kunne jeg ha sittet et par timer, ler hun.

Hun kan le i dag, men hun synes egentlig at bussen kunne ha ventet de få minuttene de var forsinket.

– Jeg har reist med den bussen mange ganger, men jeg skulle ønske at de hadde en regel om å vente på bussen fra Skaidi, sier hun.

Har ikke avtale

Hos Troms fylkestrafikk kan de fortelle at de har en avtale med Nordland, men ikke Finnmark, om å vente.

– Vi har en avtale med Nordland fylkeskommune om at vi kan vente inntil 20 minutter hvis ferga er forsinket. Men i Finnmark har vi ingen avtale. Vi snakker gjerne med Finnmark om å få til en slik avtale, sier Kurt Bones, daglig leder i Troms fylkestrafikk.

– Det er første gang jeg hører om dette problemet, men om det blir et stort problem, kan vi få til en slik avtale. Men om forsinkelsen er stor, kan vi ikke vente. Da rammer det for mange, og bussen skal rekke to ferger, sier Bones.

Han legger til at han ikke vet om sin bussjåfør fikk vite om forsinkelsen denne gangen.

Hva synes du om at denne passasjeren måtte ta inn på hotell og vente til dagen etter?

– Det er vanskelig å uttale meg om, men det kan ha vært umulig for vår bussjåfør å vite dette, sier Bones.

I Finnmark fylkeskommune vil de forsøke å få til en avtale, så dette ikke skal ramme passasjerer i fremtiden.

– Vi vil ta dialogen med Troms og få et etablert en korrespondanseavtale som er praktisk gjennomførbar. Forhåpentligvis vil en korrespondanseavtale gi bedre forutsigbarhet for den reisende. Hvor lenge bussen fra Troms kan vente, avhenger av fergerutene over Lyngen og Ullsfjord. Det er ikke sikkert at en vil klare å få til en avtale på 20 minutter tilsvarende avtalen i Troms og Nordland. Målet er i alle fall at Tromsbussen kan vente så lenge som praktisk mulig, sier Henrik Seppola Larsen i Finnmark fylkeskommune.

– En avtale vil kunne etableres raskt, sier han.

KLART VI VENTER: – Bare vi får vite at bussen fra Hammerfest er sein, så venter vi så gjerne, sier bussjåfør Svein-Einar Pedersen fra Torghatten Buss, som nå har fått den ulykkelige busspassasjeren fra Repparfjord ombord. Foto: Kita Eilertsen

Imens, i Alta

– Jeg hørte at det hadde skjedd. Den ulykkelige passasjeren er ombord hos meg nå, sier dagens blideste intervjuobjekt, bussjåfør Svein-Einar Pedersen fra Torghatten Buss som smiler om kapp med den skinnende altasola.

På busstasjonen i Alta gjør Tromsø-bussen seg klar til å kjøre. Solbjørg Pettersen har kommet seg ombord, sammen med flere andre passasjerer. Bussturen tar 6,5 timer.

– Joda, vi venter så gjerne. Det er ikke noe problem å vente på bussen fra Hammerfest, sier bussjåføren.

Han må bare få vite at bussen er forsinket.

– Sjåføren bruker å ringe til oss, og da venter vi, sier han.

Han kan vente opp til ti minutter uten problemer, noe han har gjort mange ganger.

– Vi har såpass god tid at det ikke er noe problem å vente. Men hvorfor det ikke skjedde i går, vet jeg ikke.

For Solbjørg Pettersen ble det en dyr forsinkelse med en ekstra, ikke planlagt feriedag i Alta. Men hotelloppholdet var bra, og vi regner med at turen til Tromsø også gikk knirkefritt med en bussjåfør med så godt humør. Og en billig busstur.

– Ja, det er så fint å ta bussen, og koster bare noen få hundrelapper, sier hun.